Milanović: U Sarajevo me nitko nije ni zvao

Premijer Milanović je EU-u poručio da mora donijeti odluku šta će s Bosnom i Hercegovinom (Anadolija)

Komentirajući svoj nedjeljni posjet Mostaru i susret s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom te predstavnicima tamošnjih Hrvata, hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je kako je otišao u Mostar, a ne u Sarajevo, jer ga u taj grad nitko nije pozvao.

Istaknuo je kako je njegova poruka u Mostaru bila poruka europske perspektive.

„Meni se ne bi smjela prigovoriti etnička uskogrudnost, mislim da je jasno da su moji motivi ovdje čisti“, rekao je Milanović na gostovanju na lokalnoj zagrebačkoj televiziji Jabuka TV.

Premijer Milanović naglasio je kako je u Mostar otišao s diplomatskom notifikacijom, te u dogovoru s premijerom te države.

Upitan što zamjera Europskoj uniji vezano za Bosnu i Hercegovinu, koja je posljednjih dana zahvaćena nemirima, rekao je da EU zamjera odgađanje rješenja.

„Morate donijeti odluku što ćete s Bosnom i Hercegovinom. Postavljati joj nemoguće uvjete ili im dati šansu za pregovore“, kazao je premijer Milanović, dodavši da „na to ne može gledati ravnodušno“.

O Jasmili Žbanić

Poručio je kako čine sve da smire strasti i da naprave nešto dobro, te upozorio kako je „u Mostaru malo falilo da ne dođe do ubijanja“.

Osvrnuo se i na poruku redateljice Jasmile Žbanić.

“Milanović je došao u Mostar, a ne u Tuzlu! Domaćin mu je bio predsjednik HDZ-a, poznat kao jedan od najvećih lopova protiv kojih se demonstranti bore!?! Kad god je Hrvatska u Bosni smirivala situaciju, a za svoje saveznike imala nacionaliste i mafiju, građani su patili, a zemlja bila rasturena! MILANOVIĆU, MARŠ KUĆI!!!”, komentar je BiH redateljice Jasmile Žbanić kojeg je dala za portal H-alter.org.

„Ona je u Hrvatskoj dobila tri milijuna kuna za film koji će vidjeti 100 ljudi. Ja joj kažem ‘dobrodošla'“, zaključio je Milanović.

On je u nedjelju, u pratnji Vjekoslava Bevande, obišao nekoliko oštećenih zgrada u nedavnim prosvjedima, prije svih zgradu Hercegovačko-neretvanskog kantona te sjedište HDZ-a BiH, gdje se susreo s predsjednikom te stranke Draganom Čovićem.

Bevanda brani Milanovića

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda zaprepašten je brojnim negativnim reagiranjima na dolazak hrvatskog premijera Milanovića u posjet Mostaru, za koji Bevanda kaže da je jedan od bh. gradova, koji bi trebao imati isti značaj kao i Sarajevo, Banja Luka, Tuzla ili Brčko.

“U izvještavanju o dolasku ovog visokog gosta posebno čudi činjenica da nitko od autora brojnih tekstova ili priloga nije uzeo u obzir činjenicu da je Republika Hrvatska, baš kao i Republika Srbija, supotpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, članica Europske unije i, uz to, članica Vijeća za provedbu mira, te da je, samim tim, obvezna pomagati u rješavanju nastalih problema i sukoba”, navodi Bevanda u svom priopćenju.

Nadalje kaže da je premijer Milanović došao kao prijatelj svih naroda koji žive na prostoru BiH i sve poruke koje je rekao javno, na konferenciji za novinare, bile su poruke mira, potpore i europskog puta.

“Premijer Milanović je u više navrata jasno istaknuo kako će se zalagati da BiH dobije jasniju europsku perspektivu kandidata i da se nemiri ne bi dogodili da je EU, čija je Hrvatska članica, imala koherentniju i jasniju politiku. Rekao je i to kako je došao skrenuti strasti na drugu temu i da je to svakako europski put BiH. Zbog svega navedenog postavlja se pitanje zašto ove poruke koje nose dobronamjernost za sve građane BiH može netko okarakterizirati kao neprijateljske i zlonamjerne, pa se nameće odgovor da pozitivna ideja potpore i skretanja pažnje Europskoj uniji na poticanje veće zainteresiranosti za situaciju u BiH nekome, ipak, nije u interesu”, navodi Bevanda.

Ističe da je najava dolaska premijera Milanovića u BiH urađena po svim procedurama diplomatskog protokola, pa su potpuno netočni navodi članova Predsjedništva BiH izneseni u sredstvima javnog informiranja.

“Predsjedatelj Vijeća ministara BiH zadržava pravo pozvati i primiti kolege predsjednike vlada drugih država bez potrebe traženja bilo čije suglasnosti”, zaključuje Bevanda.

Izvor: Agencije