Milanović u Jasenovcu, Grabar Kitarović ne

Na komemoraciju povodom 70. godišnjice proboja logoraša u Jasenovcu poručeno je kako se žrtve fašizma ne smiju nikada zaboraviti, a hrvatski zvaničnici istakli su da u toj zemlji neće dopustiti reviziju historije koja bi umanjila postignuća antifašizma.

Uz hrvatskog premijera Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Josipa Leku na komemoraciji je prisustvao predstavnik srpske manjine u Saboru Milorad Pupovac, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predstavnici Saveza antifašističkih boraca (SABA) i vjerskih zajednica, katoličke, pravoslavne, jevrejske i islamske.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas nije prisustvovala komemoraciji, ali kao njen izaslanik prisustvovao je Branko Lustig, režiser i preživjeli logoraš iz Auschwitza.

Grabar Kitarović je Jasenovac posjetila na sam datum proboja logoraša, 22. aprila.

Oko Kamenog cvijeta okupilo se gotovo 700 posjetilaca, uključujući mali broj do danas preživjelih zatočenika u logoru Jasenovac.

‘Ne okretati glavu ni od Bleiburga’

Milanović je na početku svog govora pročitao uvodni dio Ustava Republike Hrvatske, u kojem, između ostalog, piše kako je savremena Hrvatska nastala na naslijeđu ZAVNOH-a iz Drugog svjetskog rata, a nasuprot tadašnjoj NDH, koja je samoproglašena 1941. godine.

„Ako ovo nije jasno svakom Hrvatu i svakom građaninu Hrvatske, svakom političaru, onda neka se, molim lijepo, demokratskim sredstvima izvoli zalagati za nijekanje ovoga i promjenu Hrvatskog ustava i za unošenje u Ustav ‘Nezavisne Države Hrvatske’. Ali, takvog junaka ja još čuo nisam i čekam da izađe.“

Rekao je kako je za njega u Drugom svjetskom ratu postojala samo jedna hrvatska vojska, a to su bili hrvatski partizani.

Podsjetio je i na ubistva nakon Bleiburga, gdje je „šačica razbojnika i ratnih zločinaca za sobom povela tisuće i tisuće mladih ljudi u uniformama, uglavnom muškarce, koji su bez suđenja, na Bleiburgu, ubijeni“.

„Od toga nitko ne treba okretati glavu i o tome treba otvoreno govoriti. Međutim, Bleiburg je mjesto žala i komemoracije propasti ‘Nezavisne Države Hrvatske’, države koja nije bila država hrvatskoga naroda i protiv koje je sa srpskim narodom ustao, jer nije mogao trpjeti nepravdu.“

„Živio hrvatski antifašizam, živjela moderna i humana Hrvatska!“, zaključio je Milanović uz glasno odobravanje iz publike, piše Anadolija.

‘Ne smijemo negirati ustaške zločine’

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko poručio je kako strahote logora opominju sve i nakon 70 godina.

“Nikada ne smijemo dopustiti da žrtve ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu budu zaboravljene ili, još gore, da bilo tko pokuša umanjivati ili čak negirati ustaške zločine”, rekao je.

Naglasio je kako Republika Hrvatska nije i ne želi biti sljedbenica NDH, već su njezine vrijednosti antifašizam “i na njima gradimo našu državu i društvo”.

Saborski zastupnik srpske manjine Milorad Pupovac je ukazao na to da se danas u Hrvatskoj nedovoljno osuđuju navijački i drugi društveni ispadi sa elementima fašizma.

Ispod skulpture Kameni cvijet su na kraju ceremonije delegacije i gosti položili vijence u spomen na sve žrtve logora, koji je djelovao od augusta 1941. do aprila 1945. i u kojem je, prema evidenciji, stradalo više od 80.000 Jevreja, Srba, Roma, ali i Hrvata koji su se protivili režimu NDH, piše Anadolija.

Izvor: Agencije