Milanović se povlači sa čela SDP-a Hrvatske

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Hrvatske (SDP) Zoran Milanović odlučio se povući, nakon što je Narodna koalicija koju je predvodila njegova stranka doživjela poraz na prijevremenim parlamentarnim izborima.

“Neću se kandidirati za predsjednika SDP-a. Ne mislim sudjelovati u kampanji za novog predsjednika stranke”, rekao je Milanović.

Najavio je i kako će se unutarstranački izbori “održati unutar 150 dana, što prije i ne što kasnije”.

Milanović je odluku po kojoj više neće voditi SDP objavio na konferenciji za novinare u središnjici stranke.

U međuvremenu je i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komentirao povlačenje Milanovića.

“Rezultati izbora očito imaju konzekvence za svakog od političkih lidera”, kazao je Plenković novinarima ispred Središnjice HDZ-a.

Grabar-Kitarović: ‘Hrvatska nema vremena za gubljenje’

Oglasila se i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, naglasivši kako u konzultacijama za sastavljanje Vlade neće dopustiti odugovlačenja i ultimatume koji iritiraju hrvatsku javnost, “jer Hrvatska nema vremena za gubljenje”.

“Unatoč pojedinačnim neprimjerenim izjavama, protekla predizborna kampanja predstavlja značajan demokratski iskorak s obzirom da je najvećim dijelom bila usmjerena na egzistencijalne probleme hrvatskih ljudi, a ne na podjele. No, slabiji odaziv na ovim izborima moramo shvatiti kao poruku upozorenja svima da odgovornije obnašaju povjerene dužnosti i vrate povjerenje u politiku i političare“, izjavila je hrvatska predsjednica.

Konzultacije za sastavljanje Vlade, najavila je Grabar-Kitarović, započet će nakon što od Državno izborno povjerenstvo dobije konačne službene rezultate izbora.

“Želim vrlo jasno naglasiti kako neću dopustiti odugovlačenja i ultimatume koji iritiraju hrvatsku javnost i nisu put prema izgradnji međusobnog povjerenja kao temelja stabilne vlade. Hrvatska nema vremena za nova politička nadmudrivanja. Treba nam odlučno i kompetentno vodstvo okrenuto budućnosti, koje će osigurati stabilnost, razvoj i gospodarski rast”, poručila je.

Vjeruje i kako će vrlo brzo dobiti dokaz o potpori natpolovične većine svih zastupnika u Hrvatskom saboru za novog mandatara.

Nerealna vlada SDP-a i Mosta

Ranije je Milanović mogućnost da formira vladu s Mostom nezavisnih lista ocijenio nerealnom, poručivši kako građanima želi stabilnu vladu.

Nezadovoljan je slabim odazivom na nedjeljne parlamentarne izbore, na koje je izišlo nešto više od polovice upisanih birača (52,59 posto), a na kojima je SDP osvojio 54 saborska mandata, sedam manje od HDZ-a.

“Građani su iz nekog razloga odlučili ne izići na izbore. To je činjenica koju treba prihvatiti i ne mudrovati puno”, rekao je Milanović.

Poručio je i kako onima koji nisu izišli ne zamjera. “Vidjeli smo najmanju izlaznost, za što nisu krivi građani, nego očito mi”, kazao je.

Na pitanje povlači li se SDP definitivno iz pregovora o formiranju buduće vlade, odgovorio je kako su šanse za takvo nešto “u sferi teorije”.

“Minimalne su šanse da to bude stabilna vlada, a ne horor kakav smo gledali proteklih mjeseci”, kazao je Milanović.

Upitan tko bi trebao biti budući predsjednik SDP-a, Milanović je odgovorio kako bi to “morao biti snažan lider s jasnim stavovima koji će se boriti protiv predrasuda pa i malograđanskog morala koji formu stavlja ispred sadržaja”.

Samo jedna pobjeda na izborima

Prethodno su novinarima agencije Hina iz kruga bliskih Milanovićevih suradnika potvrdili informacija koju je objavio Novi list, a po kojoj Milanović više ne namjerava voditi SDP.

Doznaje se kako se o tome razgovaralo u izbornom stožeru već u nedjelju navečer, nakon objave rezultata izvanrednih parlamentarnih izbora na kojima je SDP osvojio 54 mandata, sedam manje od HDZ-a, što im ne daje izglednu mogućnost za sastavljanje nove vlade.

Milanović je svojim suradnicima još sinoć kazao kako više ne namjerava voditi stranku.

SDP po svom statutu provodi unutarstranačke izbore nakon svakih parlamentarnih, i to u roku od najviše 150 dana. 

U SDP-u očekuju da će novo vodstvo dobiti do početka prosinca, a kao mogući kandidati za Milanovićeva nasljednika spominju se Tonino Picula, Siniša Hajdaš Dončić i Ranko Ostojić.

Milanović je na čelu SDP-a od 2007. godine, no stranka izbornu pobjedu nije ostvarila od parlamentarnih izbora prije pet godina.

Izvor: Al Jazeera i agencije