Milanović: Referendum o ćirilici je sramota

Zoran Milanović poručio da se u Evropskoj uniji slažu s njegovim stavom o referendumu (EPA)

Predsjednik Hrvatske Vlade Zoran Milanović u Briselu je, komentirajući zahtjev za raspisivanje referenduma o ćirilici, poručio da je referendum “sramota” te da o njemu treba odlučiti Sabor.

“O tome Sabor treba odlučiti. Smatram da je taj referendum sramota, a to su rekli i ovdje u Europskoj uniji, odnosno u Europskom parlamentu, kada je inicijativu Biljane Borzan potpisalo nekoliko istaknutih zastupnika europskih pučana, konkretno iz Njemačke. To je jasna poruka njihovim prijateljima u Hrvatskoj, što su europske vrijednosti, a što barbarsko ponašanje”, rekao je Milanović, prenosi Hina.

Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara pokrenuo je inicijativu za raspisivanje referenduma, prema kojem bi manjinske zajednice u Hrvatskoj ostvarivale svoje pravo na dvojezičnost i dvopismenost tek ukoliko njihov broj u jedinici lokalne samouprave prelazi 50 posto.

Referendumska inicijativa prikupila je u decembru više od 650.000 potpisa i predala ih Hrvatskome saboru, no Parlament o toj inicijativi još nije raspravljao, a brojna udruženja, kao i parlamentarne stranke, smatraju da bi se o tom referendumu morao izjasniti Ustavni sud.

Rasprava o inicijativi

Većina saborskih klubova iz opozicije, ali i vladajuće većine, tražila je početkom marta što skorije otvaranje rasprave o problematici dvojezičnih natpisa u Vukovaru i referendumskoj inicijativi.

Nakon toga je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio da će ‘referendum o dvojezičnosti’, odnosno pitanje upotrebe ćirilice u Vukovaru, doći pred Ustavni sud, istaknuvši kako je procedura vezana za referendum i pitanja koja se na njemu postavljaju vrlo jasna i da je treba poštivati.

“Ja bih osobno poslao na Ustavni sud. Mislim da je procedura koja je propisana Ustavom i zakonom (o referendumu) vrlo jasna i treba je poštivati”, odgovorio je Josipović na upit šta bi učinio s obzirom na to da je “očito da vladajuća većina ne želi zatražiti mišljenje od Ustavnoga suda” o tom referendumu.

Josipović smatra da će taj predmet, na ovaj ili onaj način, doći na Ustavni sud.

“Vi znate što ja mislim o tom referendumu i nadam se da će Ustavni sud imati priliku reći svoje”, rekao je predsjednik Hrvatske.

Izvor: Agencije