Milanović: Otkud Bandiću novac za tužbe

Zoran Milanović je dao spornu izjavu tokom lokalnih izbora u Hrvatskoj (AFP)

Hrvatski premijer Zoran Milanović komentirao je u srijedu tužbu koju je zbog duševnih boli najavio protiv njega zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Nisam primijetio da mu je to škodilo. Mene je ta egzibicija koštala 4.000 kuna [570 eura] sudskih troškova, koje moram platiti, a živim od plaće”, rekao je premijer, zapitavši se od čega živi Bandić, koji je “tužio pola Zagreba”, prenosi Hina.

“Neka je samo za svakog od tih nesretnika platio taksu, a morao je, pitanje je odakle mu novac za to”, kazao je Milanović.

Bandić: Neću reći ni riječ viška

Bandić je ocijenio sramotnim objavljivanje privatnih tužbi u medijima, rekavši kako neće komentirati izjave premijera Milanovića, kojega je tužio zbog izjava u izbornoj kampanji tražeći 300.000 kuna (39.000 eura) za duševne boli.

“Ne bih to komentirao. Svako odgovara za svoje javno izgovorene riječi, pa i premijer. Nema nedodirljivih, svi smo jednaki”, rekao je Bandić i istaknuo kako u proteklih 20 godina nikad nikome nije rekao ni jednu riječ viška pa neće ni sad, prenosi Hina.

“Sramotno je da mediji objavljuju privatne tužbe o bilo kome. To govori više o državi u kojoj živimo. Zamislite demokratsku, uređenu državu gdje ‘curi’ spis privatnog tužitelja. U pravoj pravnoj državi netko bi za to morao snositi konzekvence – ili glavni urednik, koji je to objavio, ili sudac, koji je to dao. To je nečuveno”, izjavio je Bandić.

“Privatna tužba je privatna tužba i neka sud radi svoj dio posla, a sve ostalo smatram neuspjelim spinom, kao i pokušaj novinara da komentiram privatnu tužbu prema predsjedniku Vlade”, ustvrdio je Bandić.

Najavio je da će, kad god mu bude ugrožen dignitet, njegov odvjetnik Krešimir Krsnik napraviti svoj dio posla i poručio kako mu je važnije dostojanstvo od svih dosadašnjih pet mandata.

“Znam čuvati svoje dostojanstvo, i prije i poslije izbora”, kaže Bandić.

Tužba stigla na sud

Na tvrdnju novinara da dobro surađuje sa svima u Vladi osim s premijerom, Bandić je poručio: “Ako imam dobru suradnju s ministrima, uvijek ima vremena da se nađem s predsjednikom Vlade. Do kraja mandata – 100 posto.”

“I dalje mislim da pametan i mudar gradonačelnik iskoristi svaku pruženu svaku šansu od bilo kojeg ministra da surađuje na zajedničkim projektima od interesa za boljitak građana Zagreba i Hrvatske”, dodao je.

Da Milan Bandić tuži Zorana Milanovića pred zagrebačkim Općinskim sudom za klevetu i traži odštetu od 39.000 eura prenijeli su ranije zagrebački mediji.

Bandićev odvjetnik Krsnik potvrdio je za Jutarnji list kako je je tužba stigla na sud, koji treba odrediti datum prvog ročišta.

Bandić je najavio da će, ukoliko dobije spor, novac donirati humanitarnoj udruzi.

Navodi o korupciji

Prema tužbi, u vrijeme lokalnih izbora u Hrvatskoj Milanović je izjavio: “I kad sam rekao da je to klijentelistička družina, da Zagreb treba očistiti od korupcije – to sam mislio i to mislim i dalje. Da ću se s tim solidarizirati i da ću tome pljeskati, neću. To je klijentelizam, to je korupcija. U okviru svojih ovlasti ću o tome govoriti, jer o tome nešto znam.”

Bandić u tužbi tvrdi da su ga Milanovićeve riječi povrijedile te “kod njega prouzročile intenzivne duševne boli”.

“Posljedice su se odrazile ne samo na tužiteljevo duševno stanje, već i ukupno stanje njegovih poslova, poslovni i privatni ugled, na svakodnevni poslovni i privatni život, a naročito su se manifestirale u sklopu njegove funkcije gradonačelnika”, navodi se u tužbi.

Bandić tvrdi u tužbi da je svakodnevno izložen pitanjima o navodnim protuzakonitim radnjama, brojnim neugodnostima i pogrdnim komentarima.

Milanovićeva pravna zastupnica Ivana Saucha nije željela komentirati slučaj.

Izvor: Agencije