Milanović najpopularniji političar, Bandić gubi podršku

Među pozvanim na inauguraciju neće biti predsjednika stranaka, diplomata, predstavnika crkve (EPA)

Izabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na početku ove godine zauzeo je prvo mjesto po popularnosti među političarima, pokazuje istraživanje koje je provela agencija IPSOS i po kojem o njemu pozitivan utisak ima 51 posto ispitanika, a negativan 41 posto.

Milanovića pozitivnim smatra 87 posto SDP-ovih birača, ali i 27 posto birača HDZ-a, javlja portal Index.

Prije pet godina i pobjede, sličan rejting kod birača imala je i Kolinda Grabar-Kitarović o kojoj je te 2015. pozitivan utisak imalo 52 posto ispitanika.

Ivo Josipović je, nakon pobjede 2010. godine, imao podršku od čak 72 posto ispitanih.

Kolinda Grabar-Kitarović funkciju napušta s podrškom od 45 posto građana, dok 48 posto ispitanika o njoj ima negativno mišljenje, prenosi Tanjug.

Bandić gubi podršku

Hrvatski premijer Andrej Plenković popravio je rejting i sada o njemu pozitivan utiak ima 41 posto ispitanika, a negativan njih 52 posto.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić gubi podršku i sada o njemu pozitivno mišljenje ima 24 posto građana, a negativno 69 posto.

Prema ovom istraživanju, 2020. godina donosi oporavak optimizma i sada 28 posto građana misli da Hrvatska ide u dobrom smjeru, što je jedan od najboljih rezultata posljednjih godina.

Ipak, i dalje 63 posto građana misli da ide u lošem smjeru.

Vladinu politiku sada podržava 31 posto građana, što je jedan od boljih rezultata posljednjih godina, ali i dalje 60 posto građana ne podržava poteze Banskih dvora.

Redovno ispitivanje javnopg mnijenja urađeno je na uzorku od 985 gradana od 1. do 20. januara, a objavila ga je Nova TV.

Izvor: Agencije