Oglasi

Milanović najpopularniji političar, Bandić gubi podršku

Zorana Milanovića pozitivnim smatra i 27 posto birača HDZ-a, dok o Milanu Bandiću 69 posto ispitanih ima negativno mišljenje.
Među pozvanim na inauguraciju neće biti predsjednika stranaka, diplomata, predstavnika crkve EPA - Arhiva

Izabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na početku ove godine zauzeo je prvo mjesto po popularnosti među političarima, pokazuje istraživanje koje je provela agencija IPSOS i po kojem o njemu pozitivan utisak ima 51 posto ispitanika, a negativan 41 posto.

Milanovića pozitivnim smatra 87 posto SDP-ovih birača, ali i 27 posto birača HDZ-a, javlja portal Index.

Prije pet godina i pobjede, sličan rejting kod birača imala je i Kolinda Grabar-Kitarović o kojoj je te 2015. pozitivan utisak imalo 52 posto ispitanika.

Ivo Josipović je, nakon pobjede 2010. godine, imao podršku od čak 72 posto ispitanih.

Kolinda Grabar-Kitarović funkciju napušta s podrškom od 45 posto građana, dok 48 posto ispitanika o njoj ima negativno mišljenje, prenosi Tanjug.

Bandić gubi podršku

Hrvatski premijer Andrej Plenković popravio je rejting i sada o njemu pozitivan utiak ima 41 posto ispitanika, a negativan njih 52 posto.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić gubi podršku i sada o njemu pozitivno mišljenje ima 24 posto građana, a negativno 69 posto.

Prema ovom istraživanju, 2020. godina donosi oporavak optimizma i sada 28 posto građana misli da Hrvatska ide u dobrom smjeru, što je jedan od najboljih rezultata posljednjih godina.

Ipak, i dalje 63 posto građana misli da ide u lošem smjeru.

Vladinu politiku sada podržava 31 posto građana, što je jedan od boljih rezultata posljednjih godina, ali i dalje 60 posto građana ne podržava poteze Banskih dvora.

Redovno ispitivanje javnopg mnijenja urađeno je na uzorku od 985 gradana od 1. do 20. januara, a objavila ga je Nova TV.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.