Milanović i Orešković na božićnom prijemu SNV-a

Srpsko narodno vijeće održalo je u Zagrebu tradicionalni božićni prijem.

Bio je to i zanimljiv politički događaj, na kojem su se prvi put u javnosti susreli premijer na odlasku Zoran Milanović i mandatar nove Vlade Tihomir Orešković.

Saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, potvrdio je kako su započeli razgovori predstavnika nacionalnih manjina o podršci novoj vladi koju sastavljaju Domoljubna koalicija predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i Most nezavisnih lista.

Dani su praznični, no ozračje je političko.

Jedanaest razbijenih ploča, sa stihovima najpoznatijih hrvatskih i srpskih pisaca, postavio je umjetnik Siniša Labrović. 

Izgledom odgovaraju onima koje su 2013, godine, u skladu sa zakonom, bile postavljene u Vukovaru, ali su izazvale proteste i razbijene su.

Pitanje ćirilice

“Kad vidim što se sve događalo u protekle četiri godine, kolika količina mržnje, netolerancije, prijezira, dvoličnosti je preplavila ovaj naš prostor, pitam se – je li vrijedilo. Vrijedilo je. I vrijedi i dalje i borit ćemo se i dalje. Vrijednosti koje smo dosegli moramo čuvati i nikada se ne predavati” , rekao je Milanović.

O vrijednostima za koje se zauzima njegov nasljednik malo se zna, jer on je nestranački mandatar i nikada se nije bavio politikom.

“Ćirilica će doći u Vukovar, ali u svoje vrijeme, ja mislim da je svima jasno da su sada rane još svježe i da nekada vrijeme treba raditi svoje”, kazao je Orešković.

Nakon što je jednu razbijenu ploču sastavio s premijerom na odlasku, Milorad Pupovac otkrio je da je, ipak, spreman na suradnju s onim koji će doći na njegovo mjesto.

“Mi pravimo razliku između onih koji misle da ćirilica nije dobrodošla u Hrvatsku i u Vukovar, i onih koji trebaju još malo vremena. Prema tome, sa prvima ne možemo surađivati, a sa drugima možemo surađivati i surađivat ćemo “, kazao je Pupovac.

Saborski zastupnici nacionalnih manjina već su bili na sastanku s Domoljubnom koalicijom i Mostom, i dobili obećanja da će se manjinska prava poštivati i unapređivati.

Podupru li svi manjinci novu vladu u Saboru, Domoljubna koalicija i Most imali bi stabilnu većinu od 84 mandata.

Formiranje vlade

Tko će sve ući u Vladu i dalje ne otkrivaju.

“Mi se ne bavimo trenutno u HDZ-u time tko će što biti, mi svi skupa radimo na formiranju vlade, a krajem tjedna ćete znati tko će biti članovi vlade”, rekao je Miro Kovač iz HDZ-a.

Budući šef buduće vlade dobio je komad tradicionalnog božićnog kruha, česnice, u kojem je bio novčić.

To, prema narodnom vjerovanju, znači da će biti sretan cijele godine.

“Evo vidite da sam dobio novčić, tako da sam uvjeren da ovo nije sreća samo moja, da je sreća za cijelu državu”, kazao je Orešković.

Na prošlogodišnjem prijemu novčić je dobio Ivo Josipović i za pet dana izgubio predsjedničke izbore.

Izvor: Al Jazeera