Milanović: I mene su masoni zvali, ali nisam pristao

Zoran Milanović
'Tko se odluči uključiti u takvo društvo mora voditi računa o tome što piše u zakonu i kakav dojam ostavlja', rekao je Milanović (Anadolija)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u srijedu, povodom slučaja glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, koji je priznao da je mason, da svi koji su članovi udruga slobodnih zidara (masona), a rade nekakav javni posao ili su javni dužnosnici, posebice u domeni represivnog državnog aparata, nepotrebno dovode u pitanje svoju objektivnost i lojalnost.

“To je, ustvari, uglavnom tajno društvo. Ako radiš neki javni posao, naročito u domeni represije, time nepotrebno dovodiš u pitanje svoju objektivnost i lojalnost, a ona je u Ustavu i zakonima. Radi se o važnoj instituciji, koja ima određenu represivnu ulogu”, kazao je Milanović, prenosi Hina.

Dodao je da tko god se odluči uključiti u takvo društvo mora voditi računa o tomu što piše u zakonu i kakav dojam ostavlja.

Ministar zatražio ostavku

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potvrdio je da je mason od ožujka 2018.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je u srijedu da očekuje Jelenićevu ostavku, a ako to ne učini, smatra da će Vlada tada pokrenuti postupak.

Milanović je istaknuo kako će o Jelenićevoj smjeni odlučiti oni koji su za to nadležni.

“Glavnog državnog odvjetnika je u pravilu jako teško, ali ne nemoguće smijeniti s dužnosti, ali o tome odlučuju oni kojima je to posao”, ustvrdio je Milanović.

Kazao je, također, kako je “prije dosta godina” dobio poziv u slobodne zidare, ali da im se nikad nije pridružio.

‘Ne savjetujem to nikome’

“I to upravo radi ovakvih stvari”, rekao je.

“Moj je savjet, ne samo g. Jeleniću ili onome tko dođe nakon njega, kao i svim državnim odvjetnicima na svim razinama, sucima, vojnicima, policajcima, onima koji po zakonu ne mogu biti ni članovi stranaka, da jako pripaze na to, ne savjetujem to nikome”, rekao je Milanović.

Danas je prvi radni dan novog predsjednika, pri čemu je posjetio zagrebačko groblje Mirogoj i postavio vijence na spomenike Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na grobnicu narodnih heroja te na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Plenković: Neka sam podnese ostavku

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je da će Vlada, ako glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić sam ne podnese ostavku, na sjednici u četvrtak predložiti Hrvatskom saboru da ga razriješi.

“Stav je Vlade da je najprimjerenije da Jelenić sam podnese ostavku, s obzirom da je nastala ovakva neuobičajena okolnost. Naravno da će nakon toga, ako to ne napravi, Vlada to donijeti na svojoj sjednici”, rekao je Plenković u izjavi novinarima uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a, u kojoj je potvrdio da je razgovarao s Jelenićem.

Plenković kaže kako Jelenić u postupku imenovanja na mjesto glavnog državnog odvjetnika prije otprilike dvije godine nije izvijestio ni njega ni ministra pravosuđa da je član masonske lože.

“Da smo to znali, ne kažem da on ne bi bio imenovan, ali bismo sigurno tu informaciju tretirali na odgovarajući način i riješili bismo to pitanje. Ovako je to nama ostalo nepoznato, sada se vratilo najedanput kroz neki predmet kojim se bavio glavni državni odvjetnik”, rekao je Plenković.

U formalnom smislu, dodao je Plenković, “nema ničeg nezakonitog da je Jelenić ili netko drugi član neke udruge ili društva”.

“To nije nezakonito, ali se otvorio okvir koji njemu bitno otežava poziciju”, ustvrdio je Plenković.

Izvor: Agencije