Milanović: Hrvatska neće dozvoliti jednostranu reviziju Dejtonskog sporazuma

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović tokom sastanka sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH (Ured predsjednika Hrvatske)

Interes Republike Hrvatske je stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi, saopćeno je iz kabineta hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, nakon što se u srijedu poslije podne sastao sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom. 

Iz kabineta hrvatskog predsjednika saopćeno je kako je za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Hrvatska, “kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos”.

U kratkom saopćenju istaknuto je još to kako se na sastanku razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, zatim o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Dodik je pak nakon sastanka sa Milanovićem optužio Bošnjake da pokušavaju majorizirati Hrvate i Srbe u Bosni i Hercegovini, kao i predstavnike međunarodne zajednicu u zemlji za koje je rekao da su devestirali Dejtonski mirovni sporazum koji je 1995. godine zaustavio rat u BiH.    

Sastanak Dodika sa hrvatskim predsjednikom Milanovićem, te premijerom Andrejom Plenkovićem u srijedu u Zagrebu izazvao je oštre reakcije druga dva člana tročlanog Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića. Sastanak je ocijenjen kao zaobilaženje zvaničnih institucija Bosne i Hercegovine, obzirom da Dodik u ovom trenutku ne predsjedava Predsjedništvom BiH.

‘Opasnost za dodatnu destabilizaciju BiH’

Prijem koji predsjednik i premijer Hrvatske Zoran Milanović i Andrej Plenković organizuju za Milorada Dodika nosi opasnost za dodatnu destabilizaciju prilika u Bosni i Hercegovini, ocijenila je Stranka demokratske akcije.

Kako kažu u ovoj stranci, potpuno zaobilaženje institucija Bosne i Hercegovine i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH jako je loša poruka zvaničnog Zagreba prema ovoj državi, prenijela je Fena.

“Izuzetno je štetno da predsjednik Hrvatske ignoriše poziv Predsjedništva BiH za razmjenu posjeta, a istovremeno prima Dodika koji neprestano prijeti podjelom države BiH, blokira rad državnih institucija i euroatlantski put zemlje, vrijeđa Bošnjake i Hrvate nazivajući ih za skupštinskom govornicom balijama i ustašama, te im onemogućava njihovo pravo na legitimne predstavnike u Vladi RS-a”, navodi se u saopćenju.

SDA je pozvala predsjednika i premijera Hrvatske da imaju u vidu izuzetnu važnost odnosa između BiH i Hrvatske, kao i Bošnjaka i Hrvata, te da ne šalju poruke kojima se unosi dodatno nepovjerenje i narušavaju odnosi između dvije države i dva naroda.

“Dodik je član Predsjedništva BiH, a nije predsjedavajući. Šefik Džaferović je predsjedavajući i trenutno predstavlja BiH, a njegova politika je reformska. Bošnjaci i Hrvati žive izmješani u BiH”, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

‘Loša poruka’

Izetbegović je poručio da je predsjednik Zoran Milanović ranije pozvan u zvaničnu posjetu BiH.

“Pozvati Dodika zaobilazeći Džaferovića je loša poruka. To je potvrda priča o nekoj novoj saradnji Hrvata i Srba, zaobilazeći Bošnjake, ne poštujući BiH i hijerarhiju. Vidjet ćemo zaključke i da li će oni demantovati i relativizirati nešto od ovoga što sam rekao”, dodao je.

Lider SDA je kazao novinarima da ga je jučer zvao predsjednik Hrvatske i najavio Dodikov dolazak u Zagreb.

“Ja sam mu ovo isto rekao za Dodika. Milanović me pozvao da dođem u Zagreb, kao i Plenković”, otkrio je.

‘Susret ne znači ništa’

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ranije je također oštro reagovao na najavu odlaska njegovog kolege Milorada Dodika u posjetu zvaničnom Zagrebu.

“Posjeta Milorada Dodika Zagrebu i najavljeni susreti s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem nemaju bilo kakve veze s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, niti za državu BiH znače bilo šta”, izjavio je Džaferović.

On je kazao kako je to njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti.

‘Privatni cilj’

Drugi član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je rekao da je riječ o privatnoj posjeti i privatnom cilju.

Komšić je istaknuo da Milorad Dodik u privatnu posjetu zvaničnicima Republike Hrvatske donosi poruku koja je ujedno i cilj njegove politike, da entitet RS i Srbija budu jedna država.

“Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta poruka biti primljena, s odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo šta nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja. Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili”, poručio je Komšić u izjavi medijima.

Sastanak Dodika s Milanovićem održan je od 16 sati, a s Plenkovićem od 17:30, najavljeno je ranije iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Prethodno se član Predsjedništva BiH sastao s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

‘U Zagrebu kao predstavnik Srba’

Ured hrvatskog predsjednika u srijedu je objavio da vođa bosanskih Srba Milorad Dodik stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog predsjedništva BiH.

U uredu predsjednika Zorana Milanovića istakli su ranije da sastanak im dva glavna cilja – stabilnost susjedne države i zaštita prava Hrvata, prenijela je Hina.

“Dodik nekoga predstavlja… Sugovornici su svi o kojima ovisi dogovor”, rekao je novinarima izvor s Pantovčaka prije samog sastanka. “Vrijeme na neki način curi. Ako se želi postići dogovor u interesu te zemlje, vrijeme je da se počne što prije.”

Visoki dužnosnik rekao je da za susret s Dodikom znali čelnici druga dva naroda u BiH koji će također biti pozvani u Zagreb.

Predsjednikov ured odbacuje kritike i ističe da je susret s Dodikom samo početak politčkih konsultacija s predstavnicima naroda u BiH, u sklopu šire Milanovićeve inicijative da se oživi zastali dijalog o budućnosti susjedne države.

“Ukupna stabilnost zemlje i zaštita prava naših sugrađana iz dokumenata iza kojih mi stojimo… To je hrvatski interes i predsjednik će na najbolji mogući način raditi na tome da ih ostvari”, rekao je visoki dužnosnik.

Hrvatski premijer Andrej Plenković također je nastojao u srijedu ublažiti kritike iz BiH zbog dolaska Dodika u Zagreb, rekavši da u tome nema “nikakve tajne” i da će će s njime razgovarati o infrastrukturnim projektima.

Plenković je rekao da ga je Milanović izvijestio o dolasku Dodika koji je izrazio želju da se tokom boravka u Zagrebu sastane i s predsjednikom vlade.

“Nema nikakave tajne… Dogovorili smo da dok je tu da dođe u vladu da vidimo kakva je situacija… mostovi, ceste, niz pitanja o kojima moramo voditi računa. I to je sve”, izjavio je Plenković novinarima.

Razgovor s Dodikom opisao je kao “radni susret bez velike drame”.

“Ako ima situacija u kojima netko unutar teritorija BiH, netko u okviru RS-a ide s trasom autoceste koja treba srušiti kuće Hrvata koji tamo žive, onda je moja zadaća kao hrvatskog premijera da nazovem Dodika i kažem može li trasa ići nekim drugim putem”, rekao je Plenković.

Upitan može li Dodik s obzirom na svoje stavove biti partner Hrvatskoj, premijer kaže da je njegova pozicija o BiH jasna. “To je naša prijateljska, susjedna zemlja koju podupiremo u procesu unutarnjih reformi i na putu prema EU-u i NATO-u”, istaknuo je.

“Ja sam bio u Sarajevu, održao sjednicu vijeća ministara i hrvatske vlade, imao niz susreta i imat ću ih u budućnosti i s drugim akterima u BiH”, rekao je Plenković.

Iz njegovog je kabineta kasno u srijedu kratko saopćeno da su Plenković i Dodik razgovarali o ekonomskoj saradnji i potpori Hrvatske europskom putu BiH.

Izvor: Agencije