Oglasi

Milanović: Hrvatska može bez MMF-a

U 2013. godini vjerujem u oporavak, vjerujem u rast; sve ovisi o nama, ne o rejting agencijama, ne o sindikatima, kaže premijer.
Premijer smatra da ministri nisu inertni i neće ih mijenjatiPixsell

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović ocijenio je u nedjelju da smanjenje rejtinga Hrvatske nije razlog za paniku, nego da se dodatno razmisli koje odluke treba donijeti, te smatra da Hrvatskoj sada nije potrebna pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"U ovom trenutku mislimo da to nije potrebno i da možemo sami", rekao je on novinarima u Kprivnici.

Na pitanje razmišlja li o rekonstrukciji Vlade, s obzirom na natpise u medijima da su ministri inertni, premijer je odgovorio da inertni nisu i da ih neće mijenjati, prenosi Hina.

"Rekao sam bez euforije, ali i bez panike. Ako ministar pomorstva, prometa i infrastrukture radi na restrukturiranju čitavih mega-sustava, ako ministar financija zaista uvodi reda, a to mu nitko ne može osporiti, i time mnogima staje na žulj, jer mnogi su odrasli u neredu i to je njihov humus, onda mi ih ne pada na pamet mijenjati, nego ću im dati još dodatni vjetar u leđa", odgovorio je Milanović, istaknuvši da u 2013. godini vjeruje u oporavak.

Izrazito teško stanje

"U 2013. godini vjerujem u oporavak, vjerujem u nekakav rast. Sve ovisi o nama, ne o rejting agencijama, ne o sindikatima, ne o Beogradu ili Pešti, nego o nama. Vlada je najodgovornija. Hrvatska narodna banka (HNB) može nešto, ali njen manevarski prostor je jako mali", kazao je Milanović, koji se osvrnuo i na mogućnost dolaska MMF-a.

"On može doći samo ako ih mi pozovemo. U ovom trenutku mislimo da to nije potrebno i da možemo sami. Ali, možda ovo nije loše kao upozorenje nekima u Hrvatskoj o tome kakvo je stvarno stanje. Ono je teško, izrazito teško. Nije panično, nije katastrofično, ali je izvanredno, jer smo redovnim smatrali nešto što je trajalo godinama zdravo za gotovo. Morat ćemo se vratiti u ciklus rasta i jedino rast garantira posao. Veći problem je niska zaposlenost nego nezaposlenost. Imamo oko 350.000 građana na burzi, od toga realno oko 250.000 traži posao, ali ni jedno ni drugo nisu presudne kategorije. Presudno je što radi manje od 1,5 milijuna ljudi", rekao je hrvatski premijer.

Izvor: Agencije