Milanović: Grabar-Kitarović radi u dogovoru s beogradskom čaršijom

Kolinda Grabar-Kitarović
Grabar-Kitarović kaže da etnički predstavnik u BiH mora biti i politički predstavnik te da je na Hrvatima da izaberu (EPA)

Predsjednički kandidat hrvatske Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović napao je u četvrtak aktualnu predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović zbog “dogovora s beogradskom čaršijom”.

Milanović je rekao da Grabar-Kitarović djeluje “u dogovoru s Beogradom i malim čaršijskim nacionalistima, koji su terorizirali ove prostore zadnjih sto godina” te poručio da će, kad njega izaberu za predsjednika, odnosi s Beogradom biti “drukčiji, normalniji, otvoreniji i kritičniji”, prenosi Hina.

Istaknuo je da će se boriti za hrvatske interese kao što se borio 2015. za vrijeme izbjegličke krize te osudio Grabar-Kitarović jer se tada “družila i imala razumijevanja za žicare što postavljaju bodljikave žice i što se grlila s [predsjednikom Srbije Aleksandrom] Vučićem i [mađarskim premijerom Viktorom] Orbanom”.

“To nisu prijatelji. Ne kažem da su neprijatelji, ali su ljudi koji rade protiv naših interesa i ljudskih i Božjih zakona”, dodao je Milanović.

Milanović: Huškanje bez svojstava i integriteta

Kritiziranje aktualne predsjednice nastavio je komentirajući slučaj predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca jer, nakon što se odnos Vlade i SDSS-a smirio, “eto nje” s optužbom da se Pupovac bavi političkim ucjenama.

“Vjerojatno u dogovoru s Vučićem ljude huškaju da nema mira. Pupovac je rekao što je rekao, a ona mu prijeti zato što ne može drugačije. Nema svojstava, sadržaja, integriteta osim konstantnog huškanja jednih na druge: Srbe na Hrvate, Hrvate na Srbe”, kaže Milanović.

Dotaknuo se i pokušaja nenajavljenog ulaska 11 pripadnika srbijanske vojske u Hrvatsku, rekavši da se “takvim glupostima” nije bavio kao premijer.

“Glavno je da se nešto priča. Odgovara i Vučiću i [ministru obrane Srbije Aleksandru] Vulinu, Kitarović, HDZ-u i [hrvatskom premijeru Andreju] Plenkoviću. Važni su. Ne priča se o onome o čemu bi se trebalo pričati, a to su ozbiljni državni poslovi”, rekao je Milanović.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u srijedu pismo predsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Miloradu Pupovcu u kojem mu poručuje da “s pozornošću prati njegove javne istupe u kojima na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritizira Republiku Hrvatsku”.

Odlučna u namjeri da “kao državljani Republike Hrvatske gradimo zemlju mira, razumijevanja i prosperiteta”, Grabar-Kitarović sa žaljenjem zaključuje kako Pupovac nije pozorno pročitao njezino pismo iz 2016. te ga u cijelosti ponavlja.

Pismo Pupovcu iz 2016.

U pismu od 13. veljače 2016. Grabar-Kitarović ističe, među ostalim, da osuđuje prijetnje i izljeve govora mržnje prema više javnih osoba i organizacija, ali dodaje kako među njima ima i onih koji svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak se, kako se navodi, izruguju Domovinskom ratu i u osnovi niječu stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije.

Poručila je tada i da, onako kako treba osuditi postupke uperene protiv ravnopravnosti, sigurnosti i dostojanstva političkih, etničkih i drugih manjina u Hrvatskoj, tako treba osuditi i sve postupke koji vrijeđaju hrvatski narod i bilo koju većinsku zajednicu.

Pupovac je nakon nedavnog incidenta u kojem su gosti kafića srpske nacionalnosti u Uzdolju i Đevrskama kod Knina napadnuti dok su gledali prijenos nogometne utakmice beogradske Crvene zvezde i švicarske ekipe Young Boys, pri čemu je bilo i ozlijeđenih, usporedio modernu Hrvatsku s pojavama u NDH.

Nakon Pupovčevih izjava na konferenciji za medije u srijedu premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je predsjednik SDSS-a “na svoj način i u svom stilu” rekao kako današnja Hrvatska nema veze s NDH, da Hrvatska nije faktor nestabilnosti i da Vlada nije ta koja kreira klimu nesnošljivosti u društvu.

Izvor: Agencije