Milano: Stop automobilima zbog zagađenja

Zagađenje se pogoršalo posljednjih sedmica u svim velikim italijanskim gradovima jer nema kiša (AP)

Gradske vlasti Milana odlučile su zabraniti saobraćaj automobilima 28, 29. i 30. decembra u okviru borbe protiv zagađenja koje je prešlo dozvoljene nivoe.

Ta zabrana će se primjenjivati od 10 do 16 sati na sva privatna vozila, uključujući motocikle, preciziraju vlasti.

Gradske vlasti su ponudile građanima “antismog” kartu kojom tokom cijelog dana mogu putovati svim sredstvima javnog prijevoza za 1,5 eura, prenosi agencija Hina.

Zagađenje se povećalo posljednjih sedmica u svim velikim italijanskim gradovima jer nema kiša.

Lombardia je pozvala sve lokalne vlasti da odustanu od novogodišnjeg vatrometa kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo.

U Rimu su gradske vlasti više puta uvele alternativno korištenje automobila prema sistemu par-nepar. Nadaju se da će školski praznici na kraju godine omogućiti poboljšanje stanja, ali ne isključuju mogućnost potpune zabrane saobraćaja.

Zabrana rada picerija

U međuvremenu je gradić San Vitaliano sa 6.000 stanovnika donio odluku o zabrani rada picerija kako bi se smanjio gusti smog koji se posljednjih dana nadvio iznad tog područja.

Taj grad u regiji Campania na jugu zemlje jedan je od italijanskih gradova s najvišim nivoom zagađenosti zraka, prenosi Agencija Anadolija.

Prošle godine je u ukupno 114 dana zabilježen visok nivo štetnih čestica u tom gradiću, a političari smatraju da je to posljedica rada brojnih picerija, navode italijanski mediji.

Stoga je načelnik Antonio Falcone donio odluku o privremenoj zabrani rada picerijama koje prave pice na tradicionalni način, koristeći drva.

Ipak, iz njegovog ureda su poručili kako još nisu u potpunosti sigurni šta sve uzrokuje gusti smog u gradu.

Inače, najnovija odluka stupila je na snagu 17. decembra i trajat će do 30. juna. Oni koji ne budu poštovali odluku bit će kažnjeni novčanom kaznom od 200 do 1.000 eura.

Izvor: Agencije