Oglasi

Milano i Cortina d'Ampezzo domaćini ZOI 2026.

Kandidatura italijanskih gradova dobila je više glasova od one švedskog glavnog grada Štokholma.
Zimske olimpijske igre 2026. godine bit će održane od 6. do 22. februaraEPA

Italijanski gradovi Milano i Cortina d'Ampezzo izabrani su za domaćine Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, odlučeno je na kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora u Lauseanni u ponedjeljak.

Kandidatura Milana i Cortine dobila je više glasova od one švedskog glavnog grada Štokholma, koji im je ostao jedini konkurent nakon što su švicarski Sion, japanski Sapporo, austrijski Graz i kanadski Calgary odustali zbog prevelikih troškova organizacije.

ZOI 2026. godine bit če održane od 6. do 22. februara.

Za organizaciju 1,3 milijarde eura

Glavni grad Lombardije s oko 1,3 miliona stanovnika Milano se nalazi na samo 120 metara nadmorske visine te će u njemu biti održani dvoranski sportovi, osim curlinga i brzog klizanja.

Sportovi na otvorenom bit će održani u Cortini, koja se nalazi na 1.224 metara nadmorske visine, te njenoj okolici.

Milano će po prvi puta u svojoj historiji ugostiti olimpijske igre, dok je Cortina već bila domaćin ZOI, i to 1956. godine.

Svečano otvaranje trebalo bi se održati na milanskom stadionu San Siro, a ukupni predviđeni troškovi organizacije iznose 1,3 milijarde eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.