Milan Tegeltija ostaje na čelu VSTV-a BiH

Devet članova VSTV-a bilo je izričito za smjenu Milana Tegeltije, dok je za smjenu potrebno 10 glasova (Fena)

Milan Tegeltija do daljnjeg ostaje na čelu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine.

Kako je u četvrtak navela reporterka Al Jazeere s lica mjesta Nadina Maličbegović, devet članova VSTV-a bilo je izričito za Tegeltijinu smjenu, dok je za smjenu potrebno 10 glasova.

U glasanju koje je uslijedilo odlučeno je da Tegeltija razmisli o mogućnosti da podnese ostavku, što je jedan od usvojenih zaključaka.

Sjednica je sazvana nakon što je u medije procurio snimak na kojem Tegeltija pojašnjava članici VSTV-a kako je moguće izabrati njenu sestru za sutkinju u Banjoj Luci, a da se pri tome zaobiđu zakonske odredbe koje definiraju sukob interesa.

Tegeltija je potvrdio autentičnost snimka, no istaknuo je kako je ona pribavljena protuzakonito, pa ne može biti dokaz ni u kakvom postupku.

‘Zakonitost i autentičnost snimka’

Dodao je kako nije učinio ništa protuzakonito, jer osoba o kojoj se razgovaralo nije ni postala sutkinja, nego još uvijek radi kao stručna saradnica.

Na vanrednoj sjednici VSTV-a u četvrtak donesena su tri zaključka, navodi se u saopćenju VSTV-a.

U prvom VSTV konstatira da se nezakonitim snimanjem i praćenjima nosilaca pravosudnih funkcija narušava njihova sigurnost i bezbjedan ambijent za zakonito i nezavisno donošenje odluka.

VSTV zahtijeva od svih nadležnih organa, posebno tužilaštava, da promptno i efikasno djeluju po svim ovakvim saznanjima, kako u cilju zaštite pojedinaca, tako i u cilju zaštite nezavisnosti pravosudnog sistema uopće.

U drugom zaključku kaže se da se VSTV ne može izjasniti o odgovornosti predsjednika VSTV-a na osnovu u medijima objavljenog audio sadržaja, jer se u ovom trenutku ne može potvrditi njegova zakonitost i autentičnost.

U trećem zaključku navedeno je da se predsjednik VSTV-a poziva da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a, s obziom na to da je, uslijed svih okolnosti, došlo do narušavanja partnerstva između VSTV-a i njegovih strateških međunarodnih partnera, a što značajno otežava rad VSTV-a i započetih projekata.

Na Tegeltijinu ostavku prije nekoliko dana pozvao je Ured visokog predstavnika (OHR), navodeći da “VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika”.

EU: Poljuljan ugled VSTV-a

Nakon sjednice VSTV-a u četvrtak, Tegeltiju je na ostavku pozvala i delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini te mu poručila da “djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a time što će uvažiti stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu te pomoglo da se vrati poverenje javnosti”.

Evropska unija je ukazala da je ugled te institucije “ozbiljno poljuljan navodima o korupciji njenog predsjednika Milana Tegeltije”, što stvara “sumnju u sposobnost predsjednika da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u Bosni i Hercegovini te nanosi štetu kredibilitetu i integritetu VSTV-a i svim poštenim, marljivim i profesionalnim nosiocima pravosudnih funkcija u zemlji”.

Ukoliko Tegeltija ne podnese ostavku, piše u saopćenju, “bio bi to šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje”.

Izvor: Al Jazeera