Oglasi

Milan Lukić ostaje služiti kaznu u Estoniji

Milan Lukić, osuđen na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine u Višegradu, tražio da kaznu izdržava u drugoj državi.
Lukić je u februaru 2014. godine prebačen u Estoniju na izdržavanje kazneEPA

Tužilaštvo Haškog tribunala odbacilo je zahtjev Milana Lukića, osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine počinjene u Višegradu, da preispita odluku o njegovom izdržavanju kazne u Estoniji i prebaci ga u Hag, javlja Tanjug.

U odluci donijetoj 23. marta, Haško tužilaštvo navodi da Lukićev zahtjev nema nijednu pravnu niti činjeničnu osnovu da bi bio razmotren, saopćio je danas Haški tribunal.

Lukić nije iznio nijedan dokaz o kršenju njegovih prava kad je riječ o uslovima u kojima se nalazi u zatvorskoj jedinici u Estoniji, a koji bi bili osnova za zadovoljenje njegovog zahtjeva, navodi se u saopćenju.

Zločini protiv čovječnosti

On u svom zahtjevu ne iznosi dokaze o kršenju ljudskih prava niti o kršenju prava na posjete porodice u zatvoru u Estoniji. Također, Lukić u svom zahtjevu nije zadovoljio ni standard koji podrazumijeva iznošenje dokaza o eventualnoj grešci koju je predsjednik Tribunala načinio u izricanju odluke o određivanju zemlje u kojoj će osuđenik izdržavati kaznu, a koja bi bila na štetu osuđenog, precizira se u odluci.

Vijeće Haškog tribunala je u decembru 2012. potvrdilo prvostepeno izrečenu doživotnu zatvorsku kaznu Milanu Lukiću, zbog zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima u Višegradu između 1992. i 1994. godine, uključujući i spaljivanje više od 100 živih civila u dvije višegradske kuće.

Lukić je u februaru 2014. godine prebačen u Estoniju na izdržavanje kazne.

On je druga osoba osuđena pred Haškim tribunalom koje je Mehanizam za međunarodne krivične sudove prebacio na izdržavanje kazne u treću državu.

Izvor: Agencije
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.