Milan Bandić vraćen u Remetinec

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vratio se u istražni zatvor u Remetincu.

Tako je odlučio zagrebački Županijski sud na zahtjev Hrvatskog ureda za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), koji je utvrdio da je uticao na svjedoke u postupku koji se vodi protiv njega te falsifikovao dokumente. Odlučeno je i da mu se oduzima kaucija od dva miliona evra.

Istovremeno, sud je odlučio da Milan Bandić može obnašati dužnost gradonačelnika Zagreba, izvještava Ivan Čorkalo, reporter Al Jazeere.

Tužiteljica USKOK-a Ksenija Krizman kazala je nakon ročišta da je sudac istrage prihvatio prijedlog i Bandiću odredio istražni zatvor, zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke, ali i ponoviti nedjelo. 

Što se tiče odluke izvanraspravnog vijeća koje je u međuvremenu objavilo da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti, tužiteljica je kazala da ona više nije relevantna.

“Istražni zatvor ponovno mu je određen, a ukinute su i mjere koje su ranije bile zamjena za boravak u zatvoru”, kazala je Krizman.

USKOK je ranije tražio da se Bandiću odredi istražni zatvor i naplati jamčevina od dva milijuna eura zbog novih kaznenih djela, među kojima su sumnje da je utjecao na svjedoke.

Bandićeva se obrana žalila na odluku suca istrage od 27. veljače kada je odbijen zahtjev da mu se ukinu tzv. mjere opreza koje mu, među ostalim, brane i obanašnje dužnosti.

Izvanraspravno vijeće je objavilo kako ”smatra da se Bandić do sada pridržavao izrečenih mjera opreza, da mjere opreza predstavljaju uskratu prava na osobnu slobodu naročito u situaciji kad se radi o funkciji na koju je on izabran voljom građana, tako da je u ovom trenutku uplaćena jamčevina, u iznosu koji premašuje sve do sada izrečene, dostatna garancija da se prevenira opasnost od ponavljanja kaznenog djela na slobodi”.

Ta je odluka objavljena niti pola sata nakon što je Bandić na isti sud došao zbog ročišta na kojem će se odlučivati o novom zahtjevu USKOK-a da mu se oduzme jamčevina te da ga se vrati u istražni zatvor u Remetincu zbog sumnje da je svjedoke poticao na davanje lažnog iskaza, ali i da je krivotvorio službene isprave te sprječavao dokazivanje.

Žalba ne odgađa izvršenje odluke 

Preispitivanje zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Bandićevi su odvjetnici ranije zatražili i od Ustavnog suda, ističući da takva mjera nema smisla jer je na čelnu gradsku dužnost izabran na neposrednim izborima.

USKOK je u utorak ujutro objavio, navodeći samo inicijale, da je donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv Milana Bandića, zbog osnovane sumnje na poticanje davanja lažnog iskaza, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te sprječavanja dokazivanja.

Rješenje je doneseno na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a.

Kako stoji u priopćenju, sumnja se da je Bandić od prosinca 2014. do veljače 2015. godine, od svjedoka ispitanog u USKOK-u u kaznenom predmetu u kojem se protiv njega i više drugih okrivljenika vodi istraga, u dva navrata zatražio da promijeni iskaz i u vezi s tim potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

Malverzacije s umjetninama

USKOK, također, sumnja da je zagrebački gradonačelnik “tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. godine, kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, sastavio i vlastoručno potpisao dokument u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako navedene umjetnine nisu donirane toj Zakladi, te Zaklada nije njihov vlasnik, već su njegova imovina”.

Kako se navodi u priopćenju, Bandić je taj krivotvoreni dokument dostavio sudu putem odvjetnika s ciljem da u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske neistinito prikaže da umjetnine nisu njegovo vlasništvo te time oteža postupak dokazivanja i osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

“S obzirom na navedeno, a imajući u vidu da je okrivljenik postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo, USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika i naplatu jamstva u iznosu od 15 milijuna kuna (1,96 milijuna eura) u korist državnog proračuna Republike Hrvatske”, navodi USKOK.

Bandića se u aferi ”Agram” sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i državni proračun.

Ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na gotovo 2,6 milijuna eura.

Niz sumnji

Sredinom veljače, protiv Bandića je podignuta i prva optužnica kojom ga USKOK tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi “U ime obitelji” kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 40.000 eura.

Iz zatvora u Remetincu Bandić je izašao 19. studenoga nakon što je uplatio jamčevinu od 15 milijuna kuna i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage u aferi ”Agram”, prenosi Hina.

Uplata pologa na račun suda omogućila mu je brži izlazak iz zatvora u kojem je proveo mjesec dana, no nakon toga je njegov odvjetnik Marijan Hanžeković podnio sudu prijedlog da se polog zamijeni založnim pravom na nekretnine, što je sud odbio.

Nakon što je neslužbeno objavljeno da je za Bandićevu jamčevinu novac osigurao Hanžeković, koji je za tu namjenu navodno podigao kratkoročni kredit, u javnosti se otvorilo pitanje je li riječ o sukobu interesa.

Krajem veljače sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio je Bandićev zahtjev da mu se ukinu mjere opreza, a on se na tu odluku žalio.

Izvor: Al Jazeera i agencije