Milan Bandić i HDZ – nervoza ‘golih careva’

Milan Bandić
Bandićeva komunikacija, ispadi i vrijeđanja novinara, smatra Klancir, više se ne interpretiraju kao duhovitosti ili kontroverze, nego kao prostakluk (Reuters)

Ubrzo nakon poraza hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u utrci za novi predsjednički mandat, došlo je do napetosti između zagrebačke organizacije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

On je Grabar-Kitarović pružio svesrdnu podršku – unatoč kojoj je u Zagrebu žestoko poražena – a ona mu je ‘uzvratila’ jednakom mjerom i pjevanjem na rođendanu rekavši i da će mu, ako ga neka od optužnica odvede u zatvor, tamo nositi kolače.

Javili su se tako u HDZ-u glasovi koji žele raskid suradnje sa strankom Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, a najveći prijepor izazivaju Bandićeve po mnogima sporne izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) te izgradnja ‘zagrebačkog Manhattna’, projekta za koji mnogi stručnjaci, aktivisti i građani smatraju da bi imao nesagledive negativne posljedice.

Problemi u gradu i saborski ‘žetončići’

Tu je i kronični problem zbrinjavanja otpada, pretrpani kontejneri i hrpe smeća, za što se predlaže rješenje u vidu drastičnog poskupljenja usluge, organizirani su i građanski prosvjedi sa zahtjevom Bandićevog odlaska i slično.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Istovremeno Dario Juričan, predsjednički kandidat na posljednjim izborima i redatelj, autor filma “Gazda”, satiričkim aktivizmom, kako neki ocjenjuju, raskrinkava problem korupcije i političke elite, a ‘na meti’ mu je upravo Bandić, do mjere da se tako želi i službeno zvati, promovirajući korupciju kao svoj ‘program’.

S druge strane, Bandić sa svojim klubom zastupnika u Hrvatskom saboru, koje je jednom nazvao svojim ‘žetončićima’ i koji je nedavno jedna zastupnica napustila, premijeru Andreju Plenkoviću i HDZ-u osigurava saborsku većinu.

Ipak, mnogi se pitaju ukazuju li posljednja događanja na početak silazne putanje Bandićeve političke moći i utjecaja.

Kolumnistica portala Net.hr Đurđica Klancir smatra da je u posljednje vrijeme u pitanju to da Bandiću treba podrška HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini da mu prođe GUP, a HDZ-u podrška ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak u Saboru, za koju je oporba pokrenula proces izglasavanja nepovjerenja.

Sporni GUP i politička trgovina

“Imamo tu jednu mikro-trgovinu, ali kada pogledamo malo šire, neizbježno je da se HDZ u Gradu Zagrebu suoči s time da postaju sve beznačajnija politička snaga upravo i prije svega zbog toga jer su ovako vezani u Milana Bandića. Dakle, oni Bandiću održavaju većinu u Gradskoj skupštini i u široj zagrebačkoj javnosti počinje biti jasno da su oni ključ tih svih neobičnih Bandićevih zahvata koji će imati dugoročne posljedice za Grad”, navodi Klancir.

A kako od stručnjaka poput arhitekata, urbanista i drugih, čak i onih koji su imali koristi od gradskih projekata, kaže, nitko ne podržava izmjene GUP-a, dio zagrebačkog HDZ-a, koji je izmjene praktički podržao, zahtijeva distanciranje od Bandića.

“Ne treba zanemariti da je u gradskom HDZ-u već postojala jedna struja koja je nastojala upozoriti da je pogrešno ići toliko jako protiv struke i da Milan Bandić počinje biti sve negativnija pojava i da je tu potrebna nekakva distanca, ako HDZ želi preživjeti na razini Grada Zagreba”.

No, situacija se u Zagrebu, kaže, ne može razriješiti dok je ‘trgovine’ između Plenkovića i Bandića – a ona, smatra, još uvijek postoji jer još trebaju jedan drugog.

‘Teflon-političar ogrebanog teflona’

K tome, navodi, Bandić sada ima problem na općoj političkoj razini – on je, kaže, po komunikacijskim teorijama bio ono što se naziva ‘teflon-političar’, kojem se ništa ‘ne prima’, no čini se da se taj teflon, navodi, značajno ogrebao i više nije popularan među širokim građanstvom, kao ranije kada je komunikacijski uspijevao stvari ‘okrenuti’ na šalu. A ne prolazi više ni njegova poznata ‘mantra’ kako on ‘dela’.

Klancir: Gubljenje sredstava za ‘trgovinu’

U slučaju Bandićeve potpore ministrici Divjak, kaže Klancir, premijer će sigurno tražiti od zagrebačkog HDZ-a da podrži GUP, a ‘talasanja’ u zagrebačkoj organizaciji bi bila ugušena. No, s druge strane, ‘talasanja’ postoje u HDZ-u općenito nakon gubitka predsjedničkih izbora.

“Ne zaboravimo da se paralelno s tim procesom odvija i to veliko talasanje u HDZ-u, da raste veliko nezadovoljstvo s Andrejem Plenkovićem – hoće li se tu dogoditi nekakvi manevri koji će utjecati na taj odnos, moguće je. Također, nemojmo zaboraviti da Milan Bandić uvijek kao megapopulist, kao jedan od najvećih i najjačih hrvatskih populista svih vremena, uvijek pažljivo osluškuje koji potezi mu počinju izazivati preveliki bijes javnosti”.

Zaključuje da Bandićeva situacija u Zagrebu postaje sve kompliciranija, a sve mu je teže, navodi, trgovati jer gubi sredstva za to.

“To se vidjelo na slučaju predsjedničkih izbora – on je obećao isporučiti određeni broj glasova [Kolindi Grabar-Kitarović] u Gradu Zagrebu, no on to više ne može”.

“Na sportskim natjecanjima Milan Bandić doživi zvižduke, na press konferencijama njegovi ispadi i vrijeđanja novinara, posebno novinarki, više se ne interpretiraju kao duhovitosti ili kontroverze neobičnog političara, nego kao prostakluk. Ne treba zanemariti ni utjecaj nekoliko sudskih procesa na kojima se on pojavljuje kao optuženik, gdje mislim da su audio snimke koje su puštene i koje su zahvaljujući medijima došle do širokog kruga građanstva, u kojima on psuje, dogovara zapošljavanja – to je prestalo biti smiješno”.

U širokom krugu građanstva, navodi, sve to se više ne tolerira, a vidljivo je već i da ga bi ga mogli početi napuštati saveznici.

“Ove političke trgovine, njegova potpuno pogrešna procjena da će ‘kupovinom’ saborskih zastupnika steći političku moć – da, on drži Plenkovića ‘u šahu’, ali to je nedvojbeno kod širokog kruga građana percipirano kao negativna pojava. Dakle, ne samo da su negativci oni koji se daju ‘kupiti’, odnosno ‘prodati’, od saborskih zastupnika do gradskih vijećnika, nego i onaj tko kupuje, odnosno trguje. Taj prezir prema političarima toga kova ga je obilježio do te mjere da će završiti svoju političku karijeru kao apsolutno i nedvojbeno negativna politička pojava”, zaključuje Klancir.

Kregar: ‘Žetončići’ će se raspršiti

Josip Kregar s Pravnog fakulteta u Zagrebu navodi da Bandić već dulje vrijeme gubi položaje svoje moći.

“On se upustio u velike poduhvate iznad svojih mogućnosti i iznad mogućnosti Grada i države da to podnesu i financiraju. Zbog toga je ova komedija u kojoj je on podržao Kolindu Grabar-Kitarović, a ona njega, jedan od završnih trenutaka takvog procesa. Niti njoj to nije pomoglo, a nije pomoglo ni njemu”, kaže Kregar.

Osim toga, smatra, raspadaju se i njegova savezništva – on će onog trenutka kada se raspišu novi izbori,kaže, HDZ-u biti teret kojeg će se željeti riješiti jer ta stranka, a posebno zagrebačka organizacija, gubi reputaciju ozbiljnog političkog aktera zbog toga što ga po nalogu i pod pritiskom mora podržavati.

“Tome dolazi polako kraj – ‘žetončići’ će se raspršiti na razne strane i vjerojatno ih gospodin Bandić neće kontrolirati, u Skupštini Grada ostajat će privremeno ili trajno u manjini, što će bitno smanjiti njegovu moć. Međutim, u obzir treba uzeti i to da je naša ‘mudra’ Vlada stvorila takav sistem u kojem je gradonačelnik praktički nesmjenjiv – tako ćemo prisustvovati završnoj fazi jednog gradonačelničkog ili posljednjeg gradonačelničkog mandata jer gospodin Bandić teško da može okupiti snage, pa i svoje osobne, da bi djelovao kao ozbiljan konkurent na budućim izborima”.

Nervoza ‘golih careva’

Kada se pogleda Zagreb u kojem, kako kaže Čerepinko, gotovo ništa ne funkcionira kako bi se očekivalo u jednom glavnom gradu članice EU-a, jasno je da se Bandićev model upravljanja posve potrošio – GUP je, navodi, problematičan do mjere da bi njegovo prihvaćanje moglo naštetiti svima koji za njega glasaju, pogotovo HDZ-u, a sve više građana se buni zbog lošeg stanja u gradu.

“Gradonačelnik je u gradu ‘kupio’ sve one koje se moglo ‘kupiti’ i manevarski prostor za novo ‘uhljebljivanje’ mu je prilično sužen pa odatle barem dio njegove aktualne nervoze. Kruna lošeg vođenja grada je, naravno, novi zagrebački GUP koji je problematičan na više razina, a samo katastrofalno stanje institucija sprječava daljnje brze i učinkovite istrage i potencijalne nove optužnice”.

Na sve se to, navodi, pojavio i Dario Juričan koji ogoljuje političku trgovinu u Zagrebu i na nacionalnoj razini – sve o čemu se govori u ‘kuloarima’, on izgovara na glas, izravno i jasno.

“I sve više građana vidi da su ‘carevi’ goli. Stvorio je atmosferu u kojoj dosadašnje prodavanje magle više nije tako jednostavno i građani sve više toga postaju svjesni, a imaju nekoga tko nezadovoljstvo, na satiričan način, jasno artikulira. I to, također, doprinosi nervozi gradonačelnika, ali i ljudi s kojima treba surađivati”.

Svojevrsno okupljanje ljevice koje je dovelo do pobjede Zorana Milanovića u Zagrebu,kaže, moglo bi biti i najava stvaranja šire fronte u kojoj bi se mogla naći i desnica, a sve uz kampanju Darija Juričana koji je “karikiranjem onoga što Bandić predstavlja mnogima otvorio oči”.

‘Toksičnost’

“Gospodin Bandić je zapravo kao svoj glavni cilj uzeo osobnu promociju i bogaćenje, a ne interes Grada Zagreba ili dobro obavljanje svoje funkcije. Kad te tri stvari stavimo zajedno, sasvim je jasno da se polako primiče kraju”.

Glavni Bandićevi ‘krimeni’ su, zaključuje, bahato rasipanje novca iz zagrebačkog proračuna, dijeljenje položaja, zaposlenja i novca što je, kaže, vidljivo i u iskazima pred sudom.

Darijo Čerepinko sa Sveučilišta Sjever kaže da je zagrebački HDZ do sada zbog viših interesa morao ‘čuvati’ zagrebačkog gradonačelnika i njegovu većinu u Skupštini jer se smatralo da je biračima još uvijek važan, a preko svoje mreže raznih interesa imao je utjecaj i izvan sfere politike i javne uprave.

No, s potezima u posljednje vrijeme, nedostatkom takta i slično, njegov je utjecaj na građane i potencijalne političke partnere počeo slabiti – tome svjedoče i negodovanja u zagrebačkom HDZ-u.

“Mnogima se čini da je zagrebački gradonačelnik, opterećen USKOK-ovim optužnicama i kontinuiranim koruptivnim skandalima, pa na koncu i vrlo upitnim komunalnim odlukama, postao prevelik teret, odnosno da je, kako kažu pojedini komentatori, postao toksičan”, navodi Čerepinko.

Moguće i preživljavanje i sudbina kolateralne žrtve

Zato je počelo medijsko ograđivanje koje, ističe, može, ali i ne mora biti znak kraja političke karijere.

“Bandić je, naime, toliko snažno umrežen s mnogim segmentima sustava da je sasvim upitno hoće li mu sve te silne afere doći političke glave. Ne bi bilo prvi puta da se izvuče i preživi”.

No, kako stvari stoje, navodi, koalicija će se održati još neko vrijeme, barem do unutarstranačkih izbora u HDZ-u.

“Osim ako se desne struje u HDZ-u ne odluče krenuti u frontalni rat s gospodinom Plenkovićem. U tom slučaju Milan Bandić mogao bi biti prva ozbiljnija kolateralna žrtva ‘bratoubilačkog rata’ u najvećoj hrvatskoj stranci”, zaključuje Čerepinko.

Izvor: Al Jazeera