Mikronezija u tri utakmice primila 114 golova

Rekorder je i dalje Američka Samoa, koju je 2001. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo Australija porazila 31:0 (AFP)

Nogometna reprezentacija Mikronezije je na tri utakmice aktualnih Pacifičkih igara zabilježila tri poraza i zabilježila nevjerovatnu gol razliku od nula danih i 114 primljenih golova.

Nogometaši Mikronezije tako su neshvatljivo lošom igrom postali glavna vijest 15. pacifičkih igara, koje se održavaju u gradu Port Moresby, u Papua Novoj Gvineji.

Reprezentacija Mikronezije igrala je u grupi A, u kojoj je zabilježila poraze u sve tri utakmice, ali rezultat graniči s nerealnim u svijetu nogometa, prenosi Anadolija.

Poraz rezultatom 0:30 u prvom meču protiv Tahitija je bilo iznenađenje, ali ocijenjen je kao loš početak takmičenja.

Potom je došao poraz i u drugom meču protiv Fidžija, i to rezultatom 0:38.

Pažnja javnosti je bila usmjerena prema posljednjem meču reprezentacije, u kojem je tim Vanuatua porazio Mikroneziju rezultatom 46:0.

Ništa od rekorda

Ovaj “podvig” reprezentacije Mikronezije ipak neće uči u službene rekorde nogometa, jer Mikronezija nije članica Svjetske nogometne federacije, a natjecanje je održano u kategoriji igrača mlađih od 23 godine i organizirano je kao kvalifikacijsko za Olimpijske igre u Brazilu iduće godine.

Ovaj neslavni rekord je i dalje u rukama Američke Samoe, koju je 2001. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo Australija porazila rezultatom 31:0.

Mikronezija je federalno uređena država u zapadnom Pacifiku, u kojoj na 600 otočića živi ukupno 100.000 stanovnika.

Površinom kopna ulazi u red najmanjih država, ali prostor na kojem su u Pacifiku raštrkani njeni otoci je pet puta veći od površine Francuske.

Riječ je o formalno nezavisnoj državi, za čiju sigurnost sporazumom iz 1986. godine brine službeni Washington.

Izvor: Agencije