Mike Pompeo učestvuje na konferenciji o Libiji u Berlinu

Prekid neprijateljstva, koji se uglavnom poštuje, stupio je na snagu u nedjelju u okolini libijske prijestolnice (Arhiva)

Američki državni sekretar Mike Pompeo učestvovat će na međunarodnoj konferenciji o Libiji, koja se u nedjelju organizira u Berlinu, i potvrditi podršku naporima na učvršćenju primirja u toj zemlji, saopćio je State Department.

Očekuje se da će Pompeo pozvati strane snage da se povuku iz te zemlje kojom pustoši građanski rat i zatražiti nastavak mirovnog procesa pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, rekao je neimenovani američki zvaničnik, prenosi Hina.

“Imperativ je nastavak primirja”, dodao je on pred grupom novinara, ne želeći otkriti identitet.

Prekid neprijateljstva, koji se uglavnom poštuje, stupio je na snagu u nedjelju u okolini libijske prijestolnice.

Moguće uvođenje embarga na oružje

Odbjegli penzionirani general Kalifa Haftar, komandant snaga na istoku zemlje, ptputovao je u utorak iz Moskve ne potpisavši dogovor o primirju, za razliku od Fayeza al-Sarraja, čiju Vladu nacionalnog jedinstva, sa sjedištem u Tripoliju, priznaje UN.

Glavni zadatak ove konferencije je učvrstiti mir, a pogotovo spriječiti strano upletanje u Libiji, pa i kroz vojnu pomoć.

U tom smislu, učesnicima će se predložiti uvođenje embarga na oružje, saopćio je Berlin.

Libiju, koja raspolaže najvećim zalihama nafte u Africi, razara nasilje i borba za vlast od kako je 2011. je pao režim Moammera Gaddafija, nakon narodne pobune i vojne intervencije Francuske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Agencije