Mike Pompeo i John Bolton na turneji po Bliskom istoku

Američki ministar je iznenada otkazao posjetu Njemačkoj 7. maja i otišao u Irak (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton putuju na Bliski istok, da prikupe podršku američkih partnera u regiji u kojoj rastu tenzije, prenose agencije.

Pompeo će posjetiti osam država, počev od Jordana u srijedu, saopćio je State Department.

Ovo je prva Pompeova posjeta toj regiji otkada je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump objavio kako namjerava povući američke snage iz Sirije.

Trumpova odluka o povlačenju američkih trupa iz Sirije, koja je dovela do ostavke ministra odbrane Jamesa Mattisa i specijalnog američkog izaslanika u koaliciji protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, bit će, kako se očekuje, jedna od glavnih tema, uz tvrd američki stav prema Iranu, sukob u Jemenu i situaciju u Iraku.

Partnerstvo ‘Arapski NATO’

Povlačenje američkih vojnika iz Sirije trebalo je biti obavljeno za nekoliko sedmica, ali je usporeno pošto je Trump prihvatio zahtjeve savjetnika, saveznika i članova Kongresa za organiziranijim izlaskom iz te ratom razorene države.

Strahuje se da će američko vojno povlačenje otvoriti put turskom napadu na kurdske borce u Siriji, koji su se borili uz američke trupe protiv ISIL-a.

Pompeo će, pored Jordana, posjetiti i Egipat, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar, Saudijsku Arabiju, Oman i Kuvajt.

Iz SAD-a se nadaju kako će svaka od tih država imati važnu ulogu u planiranom regionalnom strateškom partnerstvu nazvanom “Arapski NATO”.

Izvor: Agencije