Mike Pompeo doputovao u Saudijsku Arabiju

Pompeo ćeu okviru turneje, pored Saudijske Arabije, UEA-a i Indije, posjetiti i Šri Lanku, Japan i Južnu Koreju (Reuters)

Šef američke diplomatije Mike Pompeo doputovao je u Saudijsku Arabiju gdje će s liderima svog saveznika na Bliskom istoku obaviti razgovore na temu tenzija s Iranom. 

Pompeo će se u priobalnom gradu Džedi sastati sa kraljem Salmanom i prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, a nakon toga će nastaviti put ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Amerčkog državnog sekretara u Saudijskoj Arabiji je dočekao ministar vanjskih poslova te zemlje Ibrahim Abdulaziz Al-Assaf.

„Razgovarat ćemo tako da bismo usaglasili stavove i razmotrit ćemo mogućnost formiranja međunarodne koalicije za Iran“, rekao je Pompeo prije odlaska iz Washingtona. 

Američki ministar je rekao da će nakon posjeta Saudijskoj Arabiji i UAE-e, “velikih saveznika u izazovima sa Iranom”, otputovati u Indiju. 

Iranska mapa je ‘djetinjasta’

Pompeo je prije putovanja označio „djetinjastom“ mapu koju je ranije jučer na Twitteru prenio šef iranske diplomatije Mohammed Javad Zarif, tvrdeći da je krajem maja jedna američka bespilotna letjelica ulazila u iranski zračni prostor. 

Prema riječima Pompea, mapa pokazuje da je dron bio u međunarodnom zračnom prostoru, a ne u iranskom, kako to tvrdi Zarif. 

Taj incident se dogodio prije nedavnog obaranja američke bespilotne letjelice. 

Pompeo ćeu okviru turneje, pored Saudijske Arabije, UEA-a i Indije, posjetiti i Šri Lanku, Japan kao i Južnu Koreju.

Izvor: Agencije