Mijo Krešić dao iskaz u ‘aferi Selefije’

'Dovoditi me u ovu priču doživio sam udarom na svoj integritet i poziciju koju obnašam', rekao je Krešić (Al Jazeera)

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić dao je u utorak iskaz Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine vezano uz tvrdnje da je, zajedno s hrvatskim konzulom u Tuzli Ivanom Bandićem i novinarom Matom Đakovićem, kao dio akcije hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), vrbovao selefije da podmetnu oružje u džamije.

Namjera takve akcije, navodi se, bila je da se Bosna i Hercegovina kompromitira kao uporište brojnih ekstremista, prenosi Hina.

U međuvremenu je portal Žurnal objavio iskaz muškarca iz Zenice, kome su zaštitili identitet i predstavili ga kao “pripadnika selefijskog pokreta”, a koji je, navodno, po nalogu hrvatske službe sigurnosti, trebao podmetnuti oružje.

Nakon davanja iskaza tužiteljima Krešić nije davao nikakve izjave.

‘Optužbe su nebuloze’

Ranije je Krešić za bh. medije ustvrdio kako optužbe koje je iznio Žurnal, a dio njih potvrdio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, predstavljaju “nebuloze” te zatražio provođenje istrage o tom slučaju.

“Radi se o konstrukcijama kombiniranih paraobavještajnih sustava, ali bojim se da su u ovome institucionalno sudjelovale neke službene agencije. Dovoditi mene u bilo kakvu konstrukcijsku priču doživio sam izravnim udarom na svoj integritet i poziciju koju obnašam”, rekao je ranije Krešić.

Njega je portal Žurnal naveo kao čovjeka koji je pomagao hrvatskim obavještajcima u vrbovanju selefija kako bi prenosili oružje u njihove vjerske objekte u Zeničko-dobojskom kantonu.

Portal je u utorak objavio svjedočenje selefije, koga su predstavili kao H. Č., i navodnog suradnika SOA-e, kome je bilo nuđeno da prenese oružje u Bosnu i Hercegovinu.

On je, navodno, sa službenikom SOA-e razgovarao u Krapini.

Iskaz bi trebao dati i konzul Bandić

“Od mene je tražio da prenesem iz Doboja ruksak oružja. Je li to eksploziv, oružje – nisam bio siguran. To sam trebao uzeti u Doboju, a da to negdje ostavim kod mesdžida [vjerskog objekta] u Stranjanima. Gore nikad nisam ni bio. Oni bi to javili policiji u Bosni, koja bi našla to oružje gore. Kao, akcija bi se izvela da selefije imaju oružje”, rekao je H. Č. u razgovoru za Žurnal.

Njemu je posve prikriven identitet.

I Mektić je dao iskaz u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Najavljeno je da bi trebao biti ispitan i konzul Bandić, koji, navodno, za to čeka suglasnost hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Izvor: Agencije