Mijenja se priroda migracija u Njemačku

Prema Migracijskom izvještaju, postoji trend pojačanog useljavanja zbog zaposlenja ili školovanja (Arhiva)

Priroda migracija u Njemačku mijenja se: raste broj useljenika koji u Njemačku dolaze zbog posla i studija, a opada broj onih koji traže političku zaštitu, proizlazi iz Migracijskog izvještaja savezne vlade objavljenog u Berlinu, prenosi Hina.

“Broj osoba koje u Njemačkoj traže azil smanjen je treću godinu zaredom. To je uspjeh brojnih mjera koje su proteklih godina preduzete protiv nekontroliranog useljavanja”, rekao je prilikom predstavljanja Migracijskog izvještaja ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer.

Godine 2019. zahtjev za azil podnijele su 111.094 osobe, što je za 14,3 posto manje nego godinu prije. Glavne zemlje porijekla podnosilaca zahtjeva i dalje su Sirija, Irak, Iran i Afganistan.

Prema informacijama Saveznog ureda za izbjeglice, više od 60 posto zahtjeva za azil odbijeno je ili prebačeno na zemlje u kojima su podnosioci zahtjeva ušli u Evropsku uniju.

Većina iz evropskih zemalja

Godine 2018. u Njemačku je doselilo 1,59, a iselilo 1,2 miliona osoba, tako da je krajem 2018. u toj zemlji živjelo 400.000 osoba više nego na početku iste godine.

Prema Migracijskom izvještaju, postoji trend pojačanog useljavanja zbog zaposlenja ili školovanja.

Više od dvije trećine useljenika dolazi iz neke od evropskih zemalja, a više od polovine iz neke od zemalja članica Evropske unije, najviše iz Rumunije, Poljske, Bugarske i Hrvatske.

“Useljavanje onih koji ovdje traže zaštitu u padu je. Pojačano dolaze oni koji ovdje žele studirati i raditi”, rekao je glasnogovornik savezne vlade Steffen Seibert.  

Njemačka i u ovoj godini želi intenzivirati uvoz stručnjaka, pa će tako od marta na snazi biti novi zakon o useljavanju, koji će omogućiti useljavanje stručnjaka i izvan Evropske unije.

Izvor: Agencije