Mijatović: Knjiga o Tuzlanskoj kapiji falsificira činjenice

Dunja Mijatović smatra da je riječ o još jednom pokušaju negiranja ili relativiziranja zločina u ratovima u bivšoj Jugoslaviji (Reuters)

Visoka povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović osudila je promoviranje knjige u Ministarstvu odbrane Srbije koja krivotvori činjenice o ratnom zločinu počinjenom na Tuzlanskoj kapiji 1995., priopćilo je Vijeće Europe.

“Nažalost, ponovo svjedočimo još jednom pokušaju negiranja ili relativiziranja zločina u ratovima u bivšoj Jugoslaviji koje su okarakterizirali kao takve Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i nacionalni sudovi za ratne zločine. Propagiranje falsifikata i dezinformacija u poslijeratnom kontekstu ozbiljno podriva sve napore na trajnom miru i pomirenju”, izjavila je Mijatović.

Za iskreno suočavanje s prošlošću

Podsjetila je kako je “Ministarstvo odbrane Srbije [u utorak] organiziralo promociju knjige koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji je odnio 71 život na Tuzlanskoj kapiji u Bosni i Hercegovini u maju 1995. godine”.

“Umjesto pružanja javne platforme za propagiranje stavova koji negiraju ratne zločine, politički čelnici i predstavnici u Srbiji moraju intenzivirati rad na borbi protiv imuniteta za ratne zločine, pružiti civilnim žrtvama rata pravične reparacije i podržati napore pomirenja u regiji u skladu s preporukama koje su dali moji prethodnici vlastima u Srbiji”, smatra Mijatović.

“Iskreno suočavanje s prošlošću od suštinskog je značaja za pomirenje i konstruktivnu interakciju među zajednicama. Moje je duboko uvjerenje da mlade generacije u toj zemlji i u regiji zaslužuju da budu uvedene u duh mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja”, izjavila je Mijatović, prenosi Fena.

Knjiga Ilije Brankovića Tuzlanska kapija  režirana tragedija promovirana je u utorak u Beogradu u organizaciji Ministarstva odbrane Srbije, nakon čega su uslijedile brojne reakcije i osude iz Bosne i Hercegovine.

U granatiranju Tuzlanske kapije, kako piše u presudi Suda Bosne i Hercegovine, ubijena je 71 osoba, a ranjeno više od 130.

Đukić pobjegao nakon presude

Za taj ratni zločin osuđen je Novak Đukić, general Vojske Republike Srpske.

Nakon izricanja presude, kojom je osuđen na 20 godina zatvora, Đukić je pobjegao u Srbiju.

Bosna i Hercegovina tražila je njegovo izručenje ili da se presuda prizna i izvrši.

U Beogradu je 2017. počeo proces u vezi s tim, ali su ročišta više puta odgađana “zbog Đukićevog zdravstvenog stanja”.

Izvor: Agencije