Mijatović: Balkanci su jako ambiciozni i ponekad nerealni u očekivanjima

Mijatović je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 73 utakmice i dao 26 pogodaka (EPA)

Fudbalski velemajstor Predrag Mijatović upisan je zlatnim slovima u anale najtrofejnijeg kluba na svijetu madridskog Reala pogotkom za pobjedu nad Juventusom sa 1:0 u finalu Lige prvaka za sezonu 1997/98. Ovo je bio vrhunac karijere proslavljenog asa koji je nagovijestio blistave trenutke osvajanjem titule omladinskog svjetskog prvaka 1987. godine u Čileu sa reprezentacijom Jugoslavije.

Rođen je u Podgorici prije 49 godina, a nakon što je počeo seniorsku karijeru u Budućnosti, ostvario je transfer u beogradski Partizan. Sa beogradskim timom postao je prvak SR Jugoslavije 1993. i dvostruki pobjednik Kupa 1989. i 1992. Uslijedio je odlazak u Valenciju, pa u Real, gdje je u periodu od 1996. do 1999. postao klupski prvak Starog kontinenta, šampion Španije i osvajač Superkupa ove države 1997, te pobjednik Interkontinentalnog kupa 1998. Trofejnu igračku karijeru zaokružio je osvajanjem Kupa Italije 2001. igrajući za Fiorentinu.  Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 73 utakmice i dao 26 pogodaka.

Proglašen je za drugog igrača Evrope 1997. iza legendarnog Brazilca Ronalda. Zanimljivo je istaći da su te godine prvi put fudbaleri iz Južne Amerike konkurisali za osvajanje „Zlatne lopte“. Tri puta je izabran za najboljeg igrača SR Jugoslavije i jednom za najboljeg fudbalera španske lige 1996. Od 2006. do 2009. bio je sportski direktor Reala.

U intervjuu za Al Jazeeru Mijatović je govorio o nastupu Partizana u kvalifikacijama Evropske lige, plasmanu Crvene zvezde u grupnu fazu Lige prvaka, Svjetskom prvenstvu u Rusiji, borbi Srbije i Crne Gore za prvo mjesto u diviziji C i maksimalnom učinku Bosne i Hercegovine u grupi 3 divizije B Lige nacija, dominaciji Reala u Ligi prvaka i favoritima za trofej ove sezone, golu protiv Juventusa u finalu LP-a 1998, te treneru omladinske selekcije Jugoslavije iz 1987. Mirsadu Fazlagiću.

  • Šta radite i imate li ponuda za angažman u fudbalu?

– Preskočio bih ovo pitanje i možemo razgovarati o drugim temama koje vas zanimaju.

  • Kako ocjenjujete nastup Partizana u kvalifikacijama Evropske lige?

– Partizan je imao nesreću da u play-offu za ulazak u grupe Evropske lige igra sa neuporedivo kvalitetnijim timom Besiktasa. Odigrao je izuzetno dobro prvu utakmicu u Beogradu, završenu rezultatom 1:1. Greške u revanšu uticale su na konačni rezultat (0:3) što predstavlja dobro iskustvo za ovu generaciju igrača. Partizan nema kontinuitet osvajanja trofeja u Srbiji kao ranijih godina, dok je Zvezda preuzela primat osvojenom titulom u domaćem prvenstvu. Moguće je da Partizan konsoliduje tim u ovoj i da se naredne sezone bori za osvajanje prvenstva.

  • Da li ste očekivali prolaz Crvene zvezde među 32 najbolja tima u Evropi?

– Kada su počele kvalifikacije Lige šampiona, bilo je preoptimistično očekivati Zvezdin plasman u grupno takmičenje. Drago mi je zbog Zvezde, ali i srpskog fudbala da je ostvarila veliki uspeh jer je to pozitivno kako za igrače, tako i za imidž fudbala u Srbiji. Zvezda je imala puno sreće u presudnoj utakmici, revanšu play-offa protiv ekipe Red Bull Salzburga, kada je postigla dva gola u dve minute za rezultat 2:2 i plasman u dalje takmičenje.

  • Može li Real do četvrte titule evropskog prvaka zaredom, ukupno 14. u ovom takmičenju?

– Ovo što je Real uradio u poslednjih pet sezona osvojivši četiri titule Lige prvaka, skoro je neverovatna i nemoguća misija. Teško će bilo ko ponoviti ovakav uspeh, jer otkako se Liga prvaka igra u ovom formatu, niko nije osvojio trofej dva puta zaredom. Veliki je to podvig Reala kao najpopularnijeg kluba. Ostvario je rekord u modernom fudbalu koji će ostati dugo vremena nedostižan.

  • Jesu li portugalski as Cristiano Ronaldo i trener Zinedine Zidane, koji više nisu u Realu, najzaslužniji za nadmoć u LP-a?

– Glavna poluga bila je sjajna generacija igrača koja je postigla istorijski uspeh. Real je bio individualno jak sa pojedincima poput Ronalda, Luke Modrića, Sergija Ramosa, a Zidan je napravio dobar balans u timu. Najvažnije je bilo uskladiti lične ambicije i pobednički angažman kompletnog tima koji se postignutim rekordom upisao u istoriju Reala.

  • Ko su favoriti za trofej Lige prvaka u ovoj sezoni?

– Favoriti su manje-više uvek isti. Postoje ekipe koje su uložile velika sredstva u dovođenje igrača i transfere poput PSG-a i Manchester Citya. Tu je i Barcelona, koja je poslije perioda nadmoći i osvajanja puno trofeja, izgubila primat od Reala, koji dominira u zadnjih pet godina, pa Bayern jer čeka da osvoji naslov Lige prvaka nekoliko godina. Ne treba zaboraviti ni Chelsea, koji možda ove sezone nije u najužem krugu kandidata za prvaka, kao ni Manchester United (posljednji put evropski prvak 2008). Juventus je igrao dva finala Lige prvaka, 2015 i 2017, te poseduje kvalitetan tim.

Imamo šest-sedam ekipa kojima je cilj plasman u finale i osvajanje Lige prvaka. Zbog toga će ove sezone takmičenje biti najinteresantnije.

  • Da li je Srbija mogla bolje na SP-u, na kojem je ispala u prvom krugu?

– Sam plasman Srbije na Svetsko prvenstvo je veliki uspeh pošto se ona nije plasirala na Mundijal i evropsko prvenstvo osam godina. Sa kvalitetnim timom, bilo je realno i logično očekivati da prođe prvi krug, ali nije uspela. Bilo je dovoljno vremena za analizu rezultata. Mundijal je završen i ne treba stvarati nervozu, niti psihozu zbog prethodnih rezultata, nego se što prije koncentrisati na ono što dolazi. Važno je da Srbija ostvari kontinuitet učešća na velikim takmičenjima u narednom periodu.

To se odnosi i na ostale selekcije sa ovih prostora pošto su Balkanci jako ambiciozni i ponekad nerealni u očekivanjima. Plasman reprezentacija iz regije na Svetsko i Evropsko prvenstvo je sigurno velika stvar i izazov s obzirom na jaku konkurenciju.

  • Kako je Hrvatska osvojila srebro na Mundijalu?

– Hrvatska je iskoristila povoljan momenat i ostvarila podvig koji nije bio očekivan. Ona je gotovo stalno prisutna na svetskim i evropskim šampionatima, a uoči Mundijala u Rusiji tražila je idealan tim. Krenula je dosta ambiciozno na startu prvenstva sa sjajnim timom čiji fudbaleri igraju u ozbiljnim klubovima. Napravila je dobar ambijent u ekipi koja je miks iskustva i mladosti. Odigrala je finale sa Francuskom, što je predstavljalo vrhunski domet Hrvatske, ali i cele regije. Svaka čast i čestitam Hrvatskoj na osvojenoj srebrnoj medalji.

  • Jeste li vjerovali da će Francuska osvojiti drugi naslov svjetskog šampiona poslije 20 godina?

– Francuska ima najkvalitetniji tim čiji reprezentativci godinama igraju u jakim ligama i klubovima. Njeni sadašnji igrači su pravi naslednici slavne generacije iz 1998. godine. Za mene je bila favorit za osvajanje titule prvaka prije starta prvenstva. Ima sjajne fudbalere i sjajnog selektora Didiera Deshampsa, koji je i sam bio veliki igrač.

Francuzi su posjedovali iskustvo sa Eura 2016. kada su nezasluženo izgubili finale protiv Portugala 0:1 kod kuće. Zadržali su okosnicu tima i za dve godine ova grupa igrača bila je još kvalitetnija i zasluženo osvojila naslov svetskog prvaka. Trener ih je znao voditi na putu do cilja i očekivano su najbolja svetska reprezentacija. Bili su bolji od Hrvatske sa 4:2 u finalu, a malo ih je poslužila i sreća.

  • Ko su najveća razočarenja Mundijala?

– Najveće razočarenje je bivši svetski šampion Njemačka, koja je zakazala i ispala u prvom krugu. Podbacili su i Argentina sa izvanrednim timom, te Brazil jer su ga mnogi videli kao novog prvaka. Međutim, dinamika fudbala je takva da više nema izrazitih favorita kao ranije jer svi igraju fudbal. Ako nije koncentrisan celu utakmicu, favorit neće opravdati ovu ulogu. Od Španije se takođe očekivalo više, ali je imala unutrašnjih problema, što je kulminiralo smenom selektora Julena Lopeteguija dva dana pred početak SP-a.

  • Posmatrali ste trijumf Srbije nad Crnom Gorom sa 2:0 u meču grupe 4 divizije C Lige nacija u Podgorici. Kakvi su utisci?

– Bio je ovo prvi meč u istoriji između Crne Gore i Srbije. Utakmica nije bila posebno interesantna da bi se puno pričalo o njoj. Postojao je ogroman psihološki naboj i kod jednog, ali i kod drugog tima. Srbija je iskoristila prilike i pobijedila sa 2:0.

  • Hoće li Srbija, koja vodi sa osam bodova ispred Crne Gore sa bodom manje, osvojiti prvo mjesto i plasirati se u B diviziju Lige nacija?   

– Srbija je svakako favorit u utakmici u kojoj će biti domaćin Crnoj Gori 17. novembra. Mislim da Crna Gora ima šanse za dobar rezultat u Beogradu. Biće joj teško, ali nije nemoguće ni da iznenadi Srbiju.

  • Kako vidite maksimalan učinak BiH u tri utakmice novog takmičenja UEFA?

– Reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je podvig za svaki respekt i divljenje jer dobiti tri utakmice u nizu nije uopšte jednostavno u savremenom fudbalu. Ona je na dobrom putu uoči kvalifikacija za EP 2020. jer ima dovoljno jak tim da izbori plasman na njega. Bilo bi dobro kada bi se većina selekcija iz regiona plasirala na EP. To bi bila sjajna stvar i želim da BiH nastavi niz, kao i da ostale reprezentacije postignu maksimum u kvalifikacijama.

  • Može li Partizan parirati aktuelnom prvaku Zvezdi u trci za titulu?

– Crvena zvezda je favorit za osvajanje titule u Srbiji. Partizan može pomrsiti račune najvećem rivalu, ako se ponovi završnica play-offa pre dve sezone kada je prestigao ‘crveno-bele’. Kao Partizanovac, želim da se to desi i da se raduju njegovi navijači na kraju. No, ranije sam rekao da je Zvezda u trendu uspona kao što je Partizan bio u bliskoj prošlosti kada je osvojio šest titula prvaka zaredom.

  • Kakav je osjećaj bio dati gol za evropski naslov Reala protiv Juventusa?

– To je najdraži momenat u mojoj fudbalskoj karijeri pošto je Juventus igrao tri uzastopna finala Lige prvaka od 1996. do 1998. i bio moćan tim. Druga bitna stvar je da je to jedino finale završeno sa jednim postignutim golom u korist Reala. Važno je napomenuti i da je trofej Lige prvaka osvojen nakon 32 godine čekanja za madridski tim. To je bio gol koji je otvorio vrata za mene u istoriji Reala i nezaboravan momenat koji ostaje u lepom sećanju dok sam živ.

  • Kako je bilo raditi na poziciji sportskog direktora Reala i nadate li se jednog dana obavljanju iste dužnosti?

– Bio sam sportski direktor Reala između 2006. i 2009, po završetku ere ‘Galaktikosa’. U tri godine rada imao sam težak zadatak da uradim smenu generacija. Pre mog dolaska Real je bio tri godine bez trofeja u svim takmičenjima. Barcelona je osvajala trofeje i preuzela primat, da bi u mom mandatu Real bio dva puta uzastopno prvak Španije. Vreme provedeno na funkciji u Realu predstavljalo je veliko iskustvo za mene kao sportskog radnika. Nikad se ne zna da li će se ponovo ukazati prilika za novim angažmanom. Jedno je sigurno – puno je lakše biti profesionalni fudbaler i uživati u tome, nego direktor koji kreira sportsku politiku kluba, radeći na transferima igrača.

  • Žalite li za nečim u igračkoj karijeri?

– Ne žalim ni za čim jer sam u karijeri dosegao vrh evropskog klupskog fudbala. Boli me promašeni penal protiv Holandije u osmini finala Mundijala 1998. (Mijatović pogodio prečku, a potom Holandija golom Davidsa u 90. minuti pobijedila sa 2:1). Kao što je gol protiv Juventusa, pozitivno obeležio moju karijeru, promašeni penal je tužan trenutak koji se ne može zaobići.

  • Šta je za Vas značila zlatna medalja na omladinskom SP-u prije 31 godinu?

– Svakako da je to bio momenat koji je lansirao ovu generaciju igrača u orbitu svetskog fudbala. Imali smo sjajnu talentovanu ekipu iz koje je većina igrača napravila briljantne karijere poput Davora Šukera, Zvonimira Bobana, Roberta Prosinečkog, Branka Brnovića i drugih. Bio je to veliki uspeh.

  • Šta mislite o treneru čileanske generacije Mirsadu Fazlagiću?

– On je sjajan čovek. Igrači su imali fantastičan odnos sa njim kao trenerom i mogu reći da nam je bio nešto kao stariji brat ili otac. Često smo razgovarali sa Fazlagićem, koji je uvek imao vremena za nas. Samo lepe uspomene me vezuju za saradnju sa njim na terenu i van njega.

  • Kako gledate na odlične rezultate BiH, koja pod vodstvom Prosinečkog, nije izgubila osam duela u nizu?

– U današnjem fudbalu sve zavisi od rezultata. Stvorio je dobar ambijent u reprezentaciji i igrači ga respektuju. On radi posao selektora na najbolji mogući način, što dokazuju postignuti rezultati. Reprezentacija Bosne i Hercegovine ima sjajne igrače, koji su najzaslužniji za odličan učinak. Želim joj puno sreće i sa Prosinečkim na čelu ova priča može da završi na radost svih navijača BiH.       

Izvor: Al Jazeera