Oglasi

Mijanmaru otpisane milijarde dolara duga

Razvojni programi i borba protiv siromaštva su prioriteti mijanmarske Vlade nakon otpisa šest milijardi dolara duga.
Mijanmar od 2011. privlači strane investitoreAl Jazeera - Arhiva

Vlada Mijanmara saopćila je da je postigla dogovor s međunarodnim kreditorima o otpisu šest milijardi dolara duga.

Mijanmaru je, između ostalog, otpisan dug Svjetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci (ADB), uz pomoć japanskog prelaznog kredita, čime je otklonjena prepreka za nastavak međunarodne pomoći.

Kako je saopćeno iz Vlade, Pariški klub međunarodnih kreditora odlučio je otpisati polovinu mijanmarskog duga u dvije faze. Nije bilo komentara iz Pariškog kluba, neformalne grupe razvijenih zemalja.

'Era novih veza'

Vlada Mijanmara saopćila je kako je Japan obećao da će otpisati tri milijarde dolara duga, a Norveška 534 miliona dolara. Očekuje se da će i drugi bilateralni donatori učiniti isto.

Ministar finansija Mijanmara Win Shein rekao je da je započela "era novih veza, a Mijanmar je spreman u potpunosti sarađivati sa svim članovima Pariškog kluba".

On je kazao da će Mijanmar iskoristiti novac za razvoj i programe za borbu protiv siromaštva.

Mijanmar je ranije proveo niz političkih reformi, kako bi privukao međunarodnu finansijsku pomoć i investicije, te osnažio ekonomiju nakon nekoliko decenija vojne vladavine.

Mijanmar je proveo restrukturu više od 900 miliona dolara duga Svjetskoj banci i ADB-u, što je omogućilo tim međunarodnim kreditorima da nastave davati razvojne kredite Mijanmaru nakon desetogodišnje pauze.

"Mijanmar je otišao daleko u ekonomskoj transformaciji, proveo je dosad neviđene reforme kako bi poboljšao živote građana, pogotovo siromašnih", kazala je Annette Dixon, direktorica Svjetske banke za Mijanmar.

Ekonomski razvoj

Svjetska banka je u novembru obećala da će Mijanmaru dati 245 miliona dolara pomoći kako bi podstakla ekonomski razvoj.

Ta institucija je 1987. zatvorila svoj ured u Yangonu i prestala davati nove kredite nakon što je vojna hunta, koja je tada vladala zemljom, prestala isplaćivati rate kredita za prethodne programe.

Iz ADB-a, čije je sjedište u Manili, saopćeno je da ta banka planira "velike investicije" na projektima za energiju, izgradnju puteva i obrazovanje. Svoj povratak u Mijanmar ADB je nazvao "historijskom prekretnicom".

Nakon što je 2011. na vlast došao predsjednik Thein Sein, u Mijanmaru je proveden niz reformi, uključujući oslobađanje političkih zatvorenika i izbor nobelovke Aung San Suu Kyi u Parlament.

Zapad je zatim postepeno počeo ukidati sankcije, a strane firme počinju investirati u Mijanmar, zemlju sa bogatim prirodnim rezervama i velikom populacijom, koja se nalazi na strateškoj poziciji između Kine i Indije.

Izvor: Agencije