Mijanmarski sud odbacio i posljednju žalbu Reutersovih novinara

Wa Lone i Kyaw Soe Oo proveli su više od 16 mjeseci u zatvoru otkako su uhapšeni u decembru 2017. dok su radili na istrazi o ubistvu 10 muslimana Rohinja (EPA)

Mijanmarski Vrhovni sud odbacio je u utorak i zadnju žalbu dvojice Reutersovih novinara, dobitnika Pulitzerovu nagrade koji su osuđeni na sedam godina zatvora na temelju optužbe za odavanje državne tajne.

“Oni su osuđeni na sedam godina i ta odluka stoji, a žalba je odbijena”, rekao je sudac Vrhovnog suda Soe Naing u prijestolnici Naypitawu, prenosi Hina.

Wa Lone (33) i Kyaw Soe Oo (29) proveli su više od 16 mjeseci u zatvoru otkako su uhapšeni u decembru 2017. dok su radili na istrazi o ubistvu 10 muslimana Rohinja. Sigurnosne snage i budistički civili u zapadnoj mijanmarskoj pokrajini Rakhine ubili su muškarce i dječake za vrijeme vojne represije koja je počela u augustu 2017. godine.

Izvještaj nazvan “masakr u Mijanmaru” dovršili su njihove kolege i objavljeno je u februaru prošle godine, a prošle sedmice je osvojilo Pulitzerovu nagradu za međunarodno izvještavanje.

Sporni dokazi

Advokati novinara žalili su se Vrhovnom sudu pozivajući se na nedostatak dokaza te na dokaze da im je policija sve namjestila. Policajac je rekao nižem sudu prošle godine da su oficiri podmetnuli tajne dokumente dvojici novinara.

Sudnica je u utorak bila puna diplomata i promatrača. Nakon što je sud donio odluku, čelnik Ujedinjenih naroda u Mijanmaru Knut Ostby izjavio je da je razočaran.

“Ujedinjeni narodi nastavit će pozivati na puno poštivanje slobode medija i ljudskih prava”, kazao je on.

“Wa Lone i Kyaw Soe Oo trebali bi se vratiti svojim porodicama i nastaviti raditi kao novinari.”

Izvor: Agencije