Mijanmarska vojska na crnoj listi seksualnih zlostavljača

Pod izgovorom borbe protiv naoružanih grupa, mijanmarska vojska je porušila nekoliko stotina muslimanskih sela (EPA)

Ujedinjeni narodi uvrstili su mijanmarsku vojsku na crnu listu grupa osumnjičenih za seksualno zlostavljanje na području oružanih sukoba, javlja Anadolija.

“Široko rasprostranjene prijetnje i praksa seksualnog zlostavljanja postali su njihova strategija teroriziranja, ponižavanja i kolektivnog kažnjavanja manjinske zajednice Rohinja, a sve sa ciljem primoravanja na iseljavanje i sprječavanje njihovog povratka”, navodi se u priopćenju UN-a.

Navodi se i da je nasilje mijanmarske vojske nad muslimanskom manjinom “povezano s uvriježenim narativom da visoki natalitet te populacije prijeti opstanku većinskoj budističkoj populaciji”.

Delegacija Vijeća sigurnosti UN-a će krajem mjeseca posjetiti Bangladeš i Mijanmar kako bi sagledali aktualnu situaciju u vezi s nasiljem i krizom s kojom se suočava zajednica Rohinja. Delegaciju će činiti veleposlanici svih 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Rohinje najugroženija etnička grupa na svijetu

Arakanski muslimani Rohinje već su godinama najugroženija etnička skupina u svijetu, a od prošle godine se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan. 

Pod izgovorom borbe protiv naoružanih skupina, mijanmarska vojska je porušila nekoliko stotina muslimanskih sela iz kojih je najmanje 750.000 mještana primorano na bijeg prema susjednom Bangladešu.

Prema službenim podacima, u Arakanu je ‘70-ih godina prošlog stoljeća živjelo najmanje dva milijuna muslimana. Trenutno ih je u toj regiji manje od 300.000.

Iz Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija nerijetko upozoravaju da nasilje nad arakanskim muslimanima ima sve elemente etničkog čišćenje, pa čak i genocida, prenosi Anadolija.

Izvor: Agencije