Mijanmar: Ubijeni, ranjeni, zbjegovi…

Udruženja za ljudska prava su saopćila da je broj mrtvih mnogo veći. (Anadolija)

Dramatični izvještaji o novim masovnim žrtvama i zbjegovima pristižu iz Mijanmara iz kojeg bježe deseci hiljada Rohingyja muslimana pred napadima budista.

“Niko se ne zanima za nas. Kao da smo u paklu”, kazuje Kyav Myint iz naroda Rohingyja, čija kuća je zapaljena u srijedu.

On se sada nalazi u blizini Sittwea, gdje se nalazi kamp Thechaung, prepun Rohingyja muslimana. Novinaru agencije Anadolija rekao je da nemaju gdje otići, te da ne mogu zaraditi sredstva za život.

Prema Vladinim izvorima, u novim sukobima, koji su počeli 21. oktobra, ubijene su 84 osobe, dok ih je 129 ranjeno.

Još više žrtava

Koordinator Ujedinjenih naroda (UN) u Mijanmaru Ashok Nigam, koji se nalazi u Mijanmaru, izjavio je da je posljednjih dana svoje domove napustilo oko 28.000 ljudi.

Međutim, on kaže da je i taj broj vjerovatno mnogo veći, jer se većina izbjeglica još uvijek nalazi u zbjegu.

Za ovakvu situaciju je optužena mijanmarska Vlada, koja nije uspjela spriječiti  nerede.

Dramatični napadi na Rohingyja muslimane počeli su još u junu  nakon izvještaja da su tri Rohingyja muslimana silovala i ubila jednu pripadnicu naroda Rakhine.

Kasnije je otkriveno da je tu ženu ubio, također, budista, ali je potom njeno tijelo ostavio u blizini jednog muslimanskog sela, nakon čega je već ranije okupljena masa počela unaprijed pripremljen pokolj nad muslimanskom manjinom Sittwea i Maungdave.

U nasilju je smrtno stradalo nekoliko desetaka ljudi, dok je 90.000 njih ostalo bez domova.

Human Rights Watch izvijestio je koncem ljeta da mijanmarske snage sigurnosti ubijaju, siluju i masovno hapse Rohingyja muslimane nakon sektaških sukoba na sjeveroistoku zemlje u junu, izvijestio je Human Rights Watch (HRW), te dodao da vlasti nisu učinile dovoljno da spriječe nemire.

Humanitarnim radnicima zabranjen je ulaz u zemlju, te su hapšeni tokom napada državnih snaga na najveću etničku zajednicu bez države u jugoistočnoj Aziji, navodi HRW.

Organizacija Amnesty International je saopćila da je nasilje u Mijanmaru usmjereno na manjinsko muslimansko stanovništvo u toj zemlji.

Reporterka Al Jazeere Florence Looi posjetila je ranije selo Sanpya, gdje su ranije živjeli Rakhini i Rohingyje. Selo je uništeno, kuće spaljene, a mještani su pobjegli.

“Iako su obje strane optužene za zločine, tokom posljednjih nemira na vidjelo su izašle predrasude protiv Rohingyja”, izvijestila je Looi.

Marširanje budista

Vlada Mijanmara prije nekoliko dana saopćila je da neće dozvoliti Organizaciji za islamsku saradnju (OIC) da otvori ured u toj zemlji, nakon što su hiljade budističkih monaha marširale u znak protesta.

Mijanmarske vlasti i OIC prošlog mjeseca postigli su sporazum o otvaranju ureda ove organizacije, koja bi pružala pomoć muslimanima raseljenima zbog borbi.

Ministarstvo informiranja saopćilo je da ured neće biti otvoren, jer ga mijanmarski narod ne želi.

“Ne možemo prihvatiti nikakav ured OIC-a ovdje”, kazao je za AFP monah Oattamathara, koji je vodio proteste u gradu Mandalayju.

Izvor: Al Jazeera i agencije