Mijanmar – tekstilni konkurent Bangladešu

Bangladeš je među vodećim svjetskim izvoznicima više milijardi dolara vrijedne modne industrije, a sada dobija ozbiljnu konkurenciju. Susjedni Mijanmar pravi nove morske luke kako bi privukao investitore.

Šivaće mašine Bangladeš su dovele na drugo mjesto liste najvećih izvoznika odjeće. No, ambicije rastu – cilj je sa trona svrgnuti Kinu.

Glavni aduti su mlada radna snaga, plate tri puta manje od kineskih, a ima i povlastice za trgovinu s Evropskom unijom (EU).

No, opstrukcije na putu ka tituli i dalje su velike, poput čestih redukcija struje, loše infrastrukture i zastarjelih morskih luka.

Račune Bagladešu sad pokušava pomrsiti prvi susjed – Mijanmar – koji se bori da zapadne brandove koji posluju u Kini privuče u svoje fabrike.

“Možemo dobiti više poslovnih prilika sa zapadnog tržišta. To može biti čak i za 50 posto više nego sada. Tako možemo napraviti više radnih mjesta našem stanovništvu”, kaže Myint Soe, šef Udruženja proizvođača tekstila Mijanmara.

Prije nego je vojska preuzela upravu Mijanmara početkom 90-ih, čak 85 posto državnih prihoda dolazilo je od izvoza tekstila.

Ispašta muslimanska manjina

Danas Mijanmar u pokrajini Rakhine planira izgradnju savremene luke, idealne za izvoz velikih količina roba. To bi bila bescarinska zona privlačna za poslovanje.

No, ova regija je dom velikom broju Rohinja muslimana. U junu je nasilje između muslimana i budista rezultiralo stotinama ubijenih, a desetine hiljada ljudi morale su napustiti svoje domove.

U oktobru su muslimanska sela spaljena. Stotine hiljada ih je bilo prislijeno napustiti kampove duž granice s Bangladešom.

Biznismeni iz Bangladeša su zabrinuti da će Mijanmar iskoristiti predjele koje su napustili muslimani za izgradnju fabrika.

“Mijanmar je izazov za Bangladeš, oni imaju prednost blizine Kine, oni graniče s Kinom, ali za igradnju neophodne infrastrukture treba još dosta vremena”, rekao je Grab Shafiur Rahman, zamjenik predsjednika Asocijacije tekstilne industrije za izvoz Bangladeša (BGMEA).

Dugoročno gledajući, pozicija Bangladeša kao novog azisjkog tekstilnog centra je sve neizvjesnija, a u ekonomskoj utrci najviše ispašta muslimanska manjina Mijanmara.

Izvor: Al Jazeera