Mijanmar: Stranka Suu Kyi osvojila većinu u Parlamentu

Suu Kyi ne može biti imenovana za predsjednicu, jer je udata za državljanina Velike Britanije i njena djeca imaju britanske pasoše (AP)

Opozicijska stranka koju vodi dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi osvojila je većinu na historijskim izborima u Mijanmaru, saopćila je Izborna komisija. 

Nakon preborjavanja svih glasova, komisija je u petak objavila da je Nacionalna liga demokrata (NLD) prešla granicu od 329 od 664 mjesta u Parlamentu. 

NLD je dobio 21 mjesto u donjem domu Parlamenta, čime je ova stranka osvojila 348 manadata, navodi AFP. 

Stranka sa kombiniranom parlamentarnom većinom može izabrati novog predsjednika, koji onda može imenovati novu vladu. 

To znači da NLD može nominirati kandidate za predsjednika, najveću poziciju u zemlji, iako Suu Kyi ne može biti imenovana, jer je udata za državljanina Velike Britanije i njena djeca imaju britanske pasoše.

Vojna vladavina

Vojska je predala vlast polucivilnoj vladi 2011. godine, ali još dominira u politici nakon nekoliko decenija vlasti.

U Parlamentu je 25 posto mjesta rezervirano za vojsku.

NLD je na izborima 1990. godine osvojio 392 od 492 mjesta, no rezultate je poništila vojna hunta, stavljajući Suu Kyi u kućni pritvor, u kojem je provela skoro 20 godina.

Oslobođena je 2010. godine, nekoliko mjeseci prije nego što je vojska predala vlast polucivilnoj vladi bivših generala koji su počeli reforme, otvorili vrata za izlazak iz međunarodne izolacije i održali izbore, koje je NLD  bojkotirao.

Izvor: Al Jazeera i agencije