Mijanmar razorio 40 sela Rohinja uprkos potpisanom sporazumu

Više od 640.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš od kraja augusta pred progonom, koji je UN ocijenio 'etničkim čišćenjem' (EPA)

Mijanmar je nastavio uništavanje sela Rohinja nekoliko dana nakon što je potpisan sporazum o povratku izbjeglica, navodi grupa za zaštitu ljudskih prava.

Satelitski snimci Mijanmara, koje je objavio Human Rights Watch (HRW) u ponedjeljak, prikazuju 40 sela u kojima su živjele Rohinje, a koja su razorena nakon oktobra.

“To što burmanska vojska uništava sela Rohinja samo nekoliko dana nakon potpisivanja sporazuma o povratku izbjeglica s Bangladešom pokazuje da je posvećenost sigurnom povratku samo predstava za javnost”, kazao je direktor HRW-a za Aziju Brad Adams.

Organizacija tvrdi da se broj sela Rohinja koja su u potpunosti ili djelomično razorena nakon što je Mijanmar počeo kampanju protiv muslimanske manjine povećao na 354.

Napadi početkom decembra

Pozivajući se na dokaze, HRW navodi da su sela vjerovatno napadnuta početkom decembra uprkos Memorandumu o razumijevanju za povratak nekoliko stotina hiljada Rohinja muslimana u Mijanmar, potpisanom krajem novembra.

Fotografije mjesta Maungdaw u državi Rakhine prikazuju ruševine zgrada nastale između 25. novembra i 2. decembra.

Mijanmarska vojska počela je kampanju 25. augusta nakon napada pobunjenika Vojske za spas Rohinja u Rakhineu na policijsku stanicu.

Rohinje su najveća populacija apatrida u svijetu s obzirom na to da im je vojna hunta u Mijanmaru 1982. oduzela mijanmarsko državljanstvo.

Izloženi su diskriminaciji, nemaju lične isprave i ne mogu putovati ni vjenčati se bez odobrenja. Nemaju pristupa tržištu rada ni javnim službama, poput škola i bolnica.

Više od 640.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš pred progonom, koji su Ujedinjene nacije ocijenile “etničkim čišćenjem”.

Izvor: Al Jazeera