Mijanmar odbacuje izvještaj UN-a o genocidu nad Rohinjama

Stotine hiljada Rohinja izbjegle su u susjedni Bangladeš od augusta 2017. zbog kampanje vojske Mijanmara (Al Jazeera)

Mijanmarska vlada je odbacila izvještaj Ujedinjenih naroda o masovnim ubistvima i grupnim silovanjima Rohinja, u kojem se pozivaju mijanmarski zvaničnici da odgovaraju za optužbe za genocid tokom kampanje protiv muslimanske manjine.

U srijedu je glasnogovornik vlade negirao izvještaj UN-a, nazvavši navode optužbe netačnim, prenio je državni list Global New Light of Myanmar.

“Nismo dozvolili FFM-u (Misiji UN-a za istraživanje činjenica) da uđe u Mijanmar, zbog toga se ne slažemo i ne priznajemo nikakve rezolucije koje je donijelo Vijeće za ljudska prava”, rekao je Zaw Htay za taj list.

Htay je kazao da Mijanmar ima “nultu toleranciju za kršenje ljudskih prava”, dodavši da njegova zemlja ima “okvir za držanje odgovornosti i obaveza u vezi pitanja ljudskih prava”.

“Poduzet ćemo svaku akciju protiv kršenja ljudskih prava”, rekao je Htay.

On je također rekao da je njegova zemlja uspostavila vlastitu Nezavisnu istražnu komisiju u “odgovoru na lažne optužbe agencija UN-a i drugih međunarodnih agencija”.

Zahtjevi UN-a

Istražitelji Ujedinjenih naroda zatražili su u ponedjeljak da se komandantima vojske Mijanmara sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene nad muslimanskom manjinom Rohinjama.

Tročlani tim istražitelja Vijeća UN-a za ljudska prava prikupio je stotine navoda protjeranih Rohinja, satelitske snimke i druge informacije koje je objavio u izvještaju, prenosi Beta.

Tim je naveo da je prema “konzervativnim” procjenama gotovo 10.000 ljudi ubijeno u nasilju.

Istražitelji nisu imali pristup dijelovima Mijanmara gdje su se dogodili zločini, pa je nemoguće iznijeti tačne procjene, prenio je Associated Press.

Istražiteljski tim je prikupio navode o grupnim silovanjima, spaljivanju stotina sela, porobljavanju, ubistvima djece pred njihovim roditeljima i drugim zločinima.

Stotine hiljada Rohinja izbjegle su u susjedni Bangladeš od augusta 2017. zbog kampanje koja je uslijedila poslije nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mijanmaru.

Izvor: Al Jazeera i agencije