Mijanmar odbacio istragu o genocidu nad Rohinjama

Većinsko stanovništvo Arakanci podstiče se protiv manjine Rohinja, iako se zajedno suočavaju s marginalizacijom (AP)

Mijanmarska Vlada saopćila je da odbacuje rezultate istrage koje je objavio Pravni fakultet američkog Univerziteta Yale, a koji potvrđuju da postoje “čvrsti dokazi” o genocidu počinjenom nad Rohinja muslimanima, koji je koordinirala mijanmarska Vlada u pokrajini Arakan.

Ye Htut, ministar informiranja u Mijanmaru, izjavio je za lokalne novine da Vlada u potpunosti odbacuje ove optužbe i kaže kako su obje strane – i budistička, i muslimanska – patile tokom nemira koji su izbili 2012. godine te da se Vlada mora pozabaviti ovim problemom na ravnopravnim osnovama.

Htut optužuje autore izvještaja za zavjeru protiv Vlade njegove države i pokušaj namjernog manipuliranja javnim mišljenjem te dodatnog kompliciranja situacije u pokrajini Arakan uoči “historijskih” izbora u zemlji, ističući da u Mijanmaru slobodno djeluju mnogobrojne međunarodne organizacije te da se od njih mogu uzeti informacije koje mogu potvrditi da svemu onome što je spomenuto u ovom izvještaju nedostaje kredibilitet.

Vjera kao političko sredstvo

S druge strane, Matthew Smith, izvršni direktor organizacije za ljudska prava Fortify Rights, u razgovoru za istu novinsku kuću, odbacio je optužbe Htuta i naglasio da ovaj izvještaj ima za cilj spriječiti dalje provođenje genocida i okončati kršenje ljudskih prava prema Rohinja muslimanima.

Smith kaže da bi “Vlada trebala biti jasna u radu s komisijom koja je provela ovu istragu te da sarađuje s njima s ciljem utvrđivanja činjenica, s obzirom da situacija na terenu dokazuje da komisija i humanitarne organizacije imaju veoma ograničenu slobodu djelovanja, kao i da je na snazi zabrana kretanja za skoro milion Rohinja.”

Dodaje da je Vlada decenijama neprestano iskorištavala budističku vjeru kao političko sredstvo, što je dovelo do neprijateljskih osjećaja prema muslimanima u svim djelovima Mijanmara.

U istom kontekstu, veliki broj Rohinja aktivista uputio je pohvale na račun filma u produkciji Al Jazeere, koji pokušava otkriti pojedine dokumente i politike koje ne bi bile predočene da nije ovih empirijskih istraživanja.

Političari, generali, monasi…

Direktor rohinjskog media centra Salah Abdul Shakur rekao je kako ovaj film nastoji potvrditi mnogobrojne izjave pripadnika manjinskog stanovništva Rohinja koji su pobjegli iz Mijanmara, ističući da mijanmarska Vlada pokušava “baciti svijetu prašinu u oči kako ne bi otkrili ‘brutalne zločine i genocid'”.

Abdul Shakur pojašnjava da istraga otkriva upletenost mijanmarskih političara, vojnih generala i budističkih monaha u zločine te je uputio zahtjev svim stranama koje se bore za ljudska prava da nastave i dalje istraživati kako bi se krivci za genocid, koji režim provodi nad manjinskim stanovništvom Rohinjama, izveli pred lice pravde.

Al Jazeera prošle sedmice prikazala dokumentarni film Genocidne namjere, u kojem istraživački odjel Al Jazeere, na temelju procjene Pravnog fakulteta Univerziteta Yale, saznaje koji su to “čvrsti dokazi” o genocidu nad Rohinjama, koji je koordinirala mijanmarska Vlada.

Izvor: Al Jazeera