Mijanmar: Djeca idu na posao umjesto u školu

Nakon pobjede opozicione stranke u Mijanmaru, čelnica ove stranke Aung San Suu Kyi će se morati fokusirati na promjene obrazovnog sistema. Trećina djece u Mijanmaru primorana je raditi na ulicama, jer nemaju mogućnost besplatnog obrazovanja.

Kao mnoga djeca u Mijanmaru, James je odrastao na ulici. U Yangonu on, kao i mnogi drugi, radi na ulici. Pozdravlja turiste na sedam različitih jezika i pokušava im prodati razglednice. Ima 15 godina, a školu je napustio sa sedam, kako bi počeo zarađivati novac.

“Ovo radim za svoju porodicu. Imam majku, mlađeg brata i sestru i moram se brinuti o svojoj porodici”, kaže James. 

Za vrijeme pedesetogodišnje vladavine vojnog režima, u Mijanmaru nije bilo besplatnog obrazovanja. Jamesov otac umro je prije mnogo godina, nakon čega je on postao glava porodice. Njegova majka svjesna je opasnosti na ulici, ali kaže da nema izbora.

Nada za najmlađe

“Kada ode raditi kasno navečer, jako se brinem da bi mogao upasti u tuču ili biti uhapšen”, rekla je Jamesova majka.

Djeca koja rade, uglavnom jako teške poslove, česta su pojava u ovoj siromašnoj zemlji. Ujedinjeni narodi procjenjuju da trećina djece u Mijanmaru između sedam i 16 godina rade. To je statistika koja se mora promijeniti ako ova zemlja želi realan i održiv razvoj. Ali, Mijanmar se mijenja i izlazi iz diktature.

Opoziciona stranka Nacionalna liga demokrata osvojila je većinu na izborima, tako da nade za djecu ima.  Analitičari se nadaju da će Aung San Suu Kyi, koja vodi ovu stranku, raditi više na promociji obrazovanja nego njeni prethodnici.

Više u videosnimku…

Izvor: Agencije