Mihajlović i Jusko: Gradićemo autoput Beograd – Sarajevo

Mihajlović i Jusko razgovarali su i o pripremi Sporazuma o izgradnji i uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza na mostu Ljubovija-Bratunac (Tanjug)

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ministrom komunikacija i transporta u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Ismirom Juskom o projektu gradnje autoputa Beograd-Sarajevo i rekonstrukciji pruge između dvije prijestolnice.

„Srbija i BiH su se saglasile da se autoput Beograd-Sarajevo gradi, a u narednom periodu razgovoraćemo o detaljima realizacije, kao što su izrada prethodne studije izvodljivosti i načini finansiranja“, rekla je Mihajlović.

Jusko je naglasio kako je ovaj projekat važan za brži ekonomski razvoj BiH, te kako se očekuje da u narednih mjesec dana bude poznata preliminarna trasa ovog autoputa na teritoriji BiH, navodi se u saopćenju Ministarstva građevinarstva Srbije.

Intenzivna saradnja

Mihajlović i Jusko dogovorili su i da se u najkraćem roku formira zajednička radna grupa za projekt rekonstrukcije pruge Beograd-Sarajevo koja će razmatrati i pitanje bržeg kretanja robe na željezničkom graničnom prijelazu između dvije države.

Na sastanku održanom u okviru posjete predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića dogovoreno je i formiranje radne grupe Srbije i BiH koja će se baviti pitanjem održavanja mostova koji spajaju dvije države, a ima ih ukupno 11.

Mihajlović i Jusko razgovarali su i o pripremi Sporazuma o izgradnji i uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza na mostu Ljubovija-Bratunac i o saradnji u oblasti zračnog saobraćaja.

Također je dogovorena intenzivnija saradnja dva ministarstva u suzbijanju sive ekonomije u oblasti drumskog prijevoza putnika.

Izvor: Agencije