Mihajlović: BiH nije favorit, a ni autsajder u Ligi nacija

Mihajlović nije impresioniran kvalitetom igre na Svjetskom prvenstvu u Rusiji (Ustupljeno Al Jazeeri)

Nekadašnji proslavljeni golgeter tima sa Grbavice Radmilo Mihajlović (53) smatra da imperativ Željezničara u sezoni 2018/19. treba da bude osvajanje naslova prvaka u Premijer ligi BiH. Prema njegovim riječima, za plave je uspjeh što su osvojili trofej trofej Kupa BiH u prošloj sezoni i volio bi da da ovaj put ponesu epitet najbolje ekipe prvenstva.

Izvanredni napadač koji je u karijeri igrao i za zagrebački Dinamo, Bayern, sa kojim je bio šampion Njemačke 1990, Schalke, Eintracht iz Frankfurta, te bio reprezentativac Jugoslavije, nije impresioniran kvalitetom igre na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i smatra da je malo selekcija koje su igrale napadački fudbal čiji je on zagovornik. Sa najboljim strijelcem jugoslovenske lige u sezoni 1986/87. u kojoj je u dresu sarajevskog Željezničara postigao 23 gola razgovarali smo o podvigu Hrvatske i neuspjehu Srbije na SP-u, ekipama koje su podbacile na Mundijalu, šansama BiH da se plasira na Evropsko prvenstvo 2020, Željezničaru, izboru Nike Kovača za trenera Bayerna, te Dinamu i Zdravku Mamiću.

  • Šta trenutno radite i da li ste poslom vezani za fudbal?

– Imam firmu i radim menadžerski posao sa igračima. Stekao sam iskustvo u ovm poslu, radeći za njemačke firme, a bio sam i sportski direktor Rada. Nadam se da će posao ići bolje u narednom periodu. Živim na relaciji Beograd-Njemačka-Sarajevo, sa stalnim boravkom u Frankfurtu.

  • Koliko ste zadovoljni kvalitetom prikazane igre na najjačoj svjetskoj smotri?

– Igrači su sve više podređeni sistemu u kojem tim igra i njegovim rezultatima. Malo je reprezentacija koje su igrale otvoreno i može se izdvojiti samo nekoliko top-utakmica. Svidjela mi se Francuska, igravši u sistemu sa tri špica, Giroudom u sredini i krilnim napadačima Mbappeom i Griezmannom. Slično je igrala i Belgija u sistemu 4-3-3, preferiravši napadačku igru.

  • Jeste li iznenađeni podvigom Hrvatske, koja je osvajanjem drugog mjesta nadmašila uspjeh generacije ‘Vatrenih’, osvajača bronzane medalje na SP-u 1998. i kolike su zasluge selektora Zlatka Dalića?

– Srebrna medalja Hrvatske nije iznenađenje jer posjeduje kvalitet na svim pozicijama. Ima ponajbolji vezni red na svijetu, sjajne krilne igrače… Dalić se pokazao kao pravo rješenje i savjetovao se sa Ćirom Blaževićem u određenim stvarima. Dalić je bio stabilan, vodio ekipu bez greške i pravovremeno vršio zamjene. Hrvatska je odigrala taktički besprijekorno utakmicu sa Argentinom, postigavši golove za veliku pobjedu sa 3:0 iz kontranapada. Uspjela je i preokrenuti negativan rezultat protiv Engleske. Osim toga, imao jer mir u ekipi što je veoma bitno da fudbaleri koji ne igraju ne prave probleme, te prihvate normalno odluku da budu na klupi za rezerve poput Matea Kovačića iz Reala. Za sve to i uspjeh, uslov je svakako da imate kvalitet, što posjeduje Hrvatska.

  • Koje selekcije su razočarale na Mundijalu?

– Mnoge reprezentacije su zakazale, prije svih Brazil i Argentina, pa i Španija, koja nije dala maksimum na prvenstvu. Brazil i Argentina su razočarali i mučili se od samog početka grupne faze pa do ispadanja. Iako je nisam svrstavao u najuži krug favorita za vrh, očekivao sam više od Belgije, koja ima kvalitet na svim mjestima u timu, posebno u navalnom redu. Na drugoj strani, pohvalio bih Urugvaj i Kolumbiju jer su ove južnoameričke reprezentacije igrale srčano.

  • Zašto Cristiano Ronaldo, Lionel Messi i Neymar kao najveće zvijezde nisu bili uspješniji sa svojim selekcijama?

– Ne bih rekao da Ronaldo nije igrao dobro, no igra Portugala je puno zavisila o njemu. Ne može samo jedan igrač donositi uspjeh ako ekipa nije dobro izbalansirana. Messi jeste podbacio, ali bio je konstantno čuvan od protivnika. Francuz Kante je stalno bio uz njega u meču osmine finala, u čemu su mu pomagali i drugi saigrači, pa Messi nije došao do izražaja. Što se tiče Neymara, nerviralo me njegovo često padanje i izležavanje na terenu, mada ima opravdanje zbog ranije povrede. Svi igrači imali su naporne klupske sezone, umorni su, no to nije alibi da se ne pruži više na Mundijalu.

  • Da li ste očekivali da Srbija može proći prvi krug na SP-u i koliko je smjena Slavoljuba Muslina sa selektorske pozicije uticala da je završila kao treća u grupi E sa tri boda?

– Očekivao sam bolji rezultat Srbije, ali selekcije sa ovih prostora često prave greške koje ih koštaju na kraju. Pohvalio bih Hrvatsku, koja je pozitivan primjer. Srbija je načinila prvu grešku promjenom selektora Muslina, koji je odveo reprezentaciju na SP, jer se ne mijenja uspješan trener. Druga greška je bila smjena kapitena Branislava Ivanovića, pravog profesionalca. To je neminovno poremetilo atmosferu u timu.

Neki igrači poput Sergeja Milinkovića-Savića nisu pokazali talenat na SP-u, kojim bi opravdali priče da vrijede preko 100 miliona eura. Mislim da je on bio nametnut selektoru Mladenu Krstajiću, a raniji selektori Siniša Mihajlović i Muslin nisu ga bez razloga izostavljali iz reprezentacije. Ne želim time svu odgovornost stavljati na pleća Krstajića, koji je dobar momak, ali očito je da nema iskustva u obavljanju selektorske funkcije. Činjenica je da je Srbija oštećena protiv Švajcarske, pošto nije sviran čist penal nakon prekršaja nad Aleksandrom Mitrovićem.

  • Smatrate li da je neuspjeh što se BiH nije plasirala na 21. SP?

– To je šteta s obzirom na kvalitet bh. reprezentativaca. Žao mi je što BiH nije izborila plasman na SP i zbog Meše Baždarevića, koji je moj prijatelj. Nisam gledao sve utakmice BiH u kvalifikacijama, no grupa je bila takva da je trebala proći dalje. Mislim da je morala dobiti Grčku kod kuće i Kipar u gostima, kada je vodila sa 2:0, no kiksevi se dešavaju. Bilo je i sportske nesreće pošto je primila izjednačujući gol u gostima kod Grčke u posljednjim trenucima nadoknade.

Vidjeli smo na Svjetskom prvenstvu da se daju golovi i u 95. minuti kada je Njemačka pobijedila Švedsku, a Kolumbija izjednačila protiv Engleske. Treba biti koncentrisan 100 minuta, odnosno sve vrijeme dok traje utakmice i to je važno naučiti. Mislim da je Robert Prosinečki odlično rješenje za selektora BiH, jer poznaje sve tajne fudbala. Igrao sam sa njim i protiv njega, te je sigurno da će stvoriti kvalitetnu reprezentaciju.

  • Kakve su šanse BiH da bude pobjednik grupe 3 divizije B Lige nacija, u kojoj će igrati protiv Sjeverne Irske i Austrije?

– Neće biti lako, BiH nije favorit, ali niti autsajder. Tehnički je nadmoćnija i maštovitija od Sjevernih Iraca, dok bi Austrijanci mogli biti opasniji rival. U obje kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo nadigrali su Srbiju, ali su izgubili u Beogradu. Realno, BiH ima dobre šanse za prvo mjesto ako ne potcijeni protivnike.

  • Od dresa bh. selekcije oprostili su se Vedad Ibišević, Senad Lulić i Haris Medunjanin. Kako će ‘Zmajevi’ nadoknaditi njihove izostanke i da li će se plasirati na Euro 2020?

– Tri igrača koja su otišla iz reprezentacije su kvalitetna i potrebno je naći rješenja na tim pozicijama. Hrvatska je stvorila grupu od 22 dobra igrača i dokazala da uvijek ima talenata na ovim prostorima. Vidjećemo i koji će mladi igrači dobti šansu, te kako će BiH igrati u najjačem sastavu.

  • U protekle dvije sezone Željezničar nije osvojio titulu šampiona BiH, iako je oba puta bio blizu nje u trci sa Zrinjskim. Koliko ste pratili igre sarajevskih plavih koji su osvojili trofej Kupa?

– Željo i Sarajevo zbog najvećeg broja navijača, tradicije i rejtinga klubova, te Zrinjski uvijek pretenduju na prvo mjesto u BiH, poput Crvene zvezde, Partizana, Dinama i Hajduka u bivšoj Jugoslaviji. Nije neuspjeh uzeti Kup, no Željezničaru imperativ treba biti titula prvaka BiH. Želim da je osvoji, a važno je da se klub stabilizovao. Ne smije se promašivati u dovođenju stranaca – igrača koji ne mogu igrati u zapadnoj Evropi i Afrikanaca. Potrebno je kupiti igrače koji su prevaga, ne pogriješiti u njihovom izboru, što je jedan od uslova da ekipa igra duže u Evropi.

  • Da li je Bayern uradio pravi potez angažovanjem bivšeg selektora Hrvatske Nike Kovača za trenera?

– Iznenađen sam da je Kovač postao trener Bayerna, jer sam očekivao da će to biti Thomas Tuchel ili neko drugo zvučnije ime. Niko je dobro vodio Eintracht dvije godine (osvojio Kup Njemačke u sezoni 2017/18), ali biće mu teško raditi jer Bayern mora uvijek biti prvi u prvenstvu i igrati završnicu Lige prvaka. Bez obzira na to što poznaje zahtjeve Bayerna jer je igrao u slavnom bavarskom timu, moraće da obuzda sujete igrača i stavi ih u funkciju kolektiva da igraju najbolje što mogu.

Poznato je kakve je probleme imao Carlo Ancelotti, koji je miran stručnjak, sa zvijezdama poput Mullera, Robbena i Riberya u Bayernu. Bio je smijenjen jer ekipa nije igrala kako se očekivalo i nezadovoljstvo je dovelo do otkaza Ancelottiju i dovođenja Heynckesa.

  • Može li zagrebački Dinamo opet do grupne faze u evropskim kupovima?

– Znam da je Dinamo imao oscilacija u prošloj sezoni, ali trenutno ne poznajem igrače i trenera, pa mi je teško procijeniti mogućnosti ekipe. U prošlosti Zdravko Mamić je sjajno vodio klub, imao ‘nos’ za igrače i pogađao sa strancima. Uspijevao je da se afirmišu mladi igrači na najbolji način i pravio velike transfere u evropske klubove, dokazavši da je odličan menadžer.

  • Kako ste se osjećali kao prvi strijelac jugoslovenske lige 1987. u Željezničaru?

– Mnogo mi je značilo biti najbolji u konkurenciji vrsnih centarfora koji su igrali u to vrijeme. Drago mi je i veliki je uspjeh nadmašiti Fadilja Vokrija, Milka Đurovskog, Darka Pančeva, Predraga Jurića, Davora Šukera, Janka Jankovića.

  • Šta najradije pamtite iz igračkih dana?

– Najljepši period bio je u Željezničaru, kada je bilo dosta igrača sa strane. Zarade su bile male, dobro smo se družili i između nas nije ljubomore. Škoro, Baždarević, Šabanadžović, Baljić, golmani Janjuš i Škrba, Čilić, Berjan, Čapljić, Nikić, Bahtić i drugi činili su kompaktan kolektiv koji su predvodili Ivica Osim, Mišo Smajlović, Boris Bračulj, Velija Bećirspahić i trener golmana Vasilije Radović. Privilegija je bila imati tako kvalitetan stručni štab i igrati pod njihovim vodstvom.

  • Kako je danas prisjetiti se polufinala Kupa UEFA u kojem je Željezničar eliminisan od Videotona (1:3, 2:1) u sezoni 1984/85?

– Nisam igrao revanš na Grbavici zbog drugog žutog kartona dobijenog u prvoj utakmici u Mađarskoj. Oštetio sam ekipu izostankom, pošto je na poziciji napadača morao igrati Edin Ćurić, inače vezni igrač. Promašili smo puno šansi i uvjeren sam da bih postigao nekoliko golova u uzvratu, te da bismo prošli dalje. Žao mi je što nismo izborili finale protiv Reala, jer se nismo nikog bojali, posebno kod kuće gdje smo igrali u fantastičnoj atmosferi.

Izvor: Al Jazeera