Migrantska kriza ugrožava privredu u Unsko-sanskom kantonu

Postoji opravdana bojazan, kako se navodi, da će se stalno prisutna migrantska kriza negativno odraziti na dolazak turista u USK i razvoj turizma (Al Jazeera)

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) i Grupacija poslodavaca Unsko-sanskog kantona (USK) upozorili su na sve složeniju ekonomsku situaciju i smanjenje privrednih aktivnosti na području tog kantona, što je najvećim dijelom uzrokovano migrantskom krizom, koja je najviše izražena na tom području.

“Smanjenje poslovnih aktivnosti na području Unsko-sanskog kantona dodatno usložnjava migrantska kriza i prisustvo velikog broja migranata. Neadekvatno rješavanje statusa migranata rezultiralo je povećanim stepenom nesigurnosti. Posebno zabrinjava činjenica da je u prošloj godini primijećeno značajno povećanje broja mladih obrazovanih ljudi s područja USK koji odlaze u treće zemlje, što je uzrokovano smanjenjem poslovnih aktivnosti i investicija”, ističu iz UPFBiH i Grupacije poslodavaca USK-a.

Sigurnosne mjere

Dalje navode da su Unsko-sanski kanton, a naročito grad Bihać, na čijoj je teritoriji jedini nacionalni park u Federaciji BiH, NP Una, u svojim razvojnim strategijama naglasak stavili na jačanje turističke ponude i turističkih potencijala, čime bi se dodatno razvijale i druge privredne djelatnosti, prenosi FENA.

“Postoji opravdana bojazan da će se stalno prisutna migrantska kriza negativno odraziti na dolazak turista u USK i razvoj turizma, čime će direktno i indirektno biti ugrožene i druge privredne grane s područja ovog kantona. Nažalost, nema naznaka da bi se situacija kada je u pitanju migrantska kriza u ovoj godini mogla popraviti. Naprotiv, iz nekih relevantnih izvora smo saznali da Međunarodna organizacija za migracije (IOM) na području USK već planira svoje aktivnosti za narednih tri i više godina. Neadekvatna podrška državnih institucija da se formalno-pravno riješe problemi sa migrantima, stalni ekscesi i nezadovoljstvo migranata uvjetima i statusom, vrlo brzo bi mogli dovesti do eskaliranja krize, što bi u još većoj mjeri ugrozilo privredne aktivnosti na području USK”, upozoravaju iz UPFBiH i Grupacije poslodavaca USK-a.

Pozvali su nadležne državne i entitetske institucije da ulože dodatne napore kako bi se pitanje migranata na području USK-a sistemski riješilo, naročito u pravcu jačanja sigurnosnih mjera.

Također se traži da se poticajnim mjerama pomognu kompanije s područja USK-a u kojima su, kako se navodi, zbog migrantske krize zaustavljeni rast, razvoj i nova zapošljavanja.

Izvor: Agencije