Oglasi

Migrantska kriza ugrožava privredu u Unsko-sanskom kantonu

Neadekvatno rješavanje statusa migranata, kako se navodi, rezultiralo je povećanim stepenom nesigurnosti.
Postoji opravdana bojazan, kako se navodi, da će se stalno prisutna migrantska kriza negativno odraziti na dolazak turista u USK i razvoj turizmaAl Jazeera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) i Grupacija poslodavaca Unsko-sanskog kantona (USK) upozorili su na sve složeniju ekonomsku situaciju i smanjenje privrednih aktivnosti na području tog kantona, što je najvećim dijelom uzrokovano migrantskom krizom, koja je najviše izražena na tom području.

"Smanjenje poslovnih aktivnosti na području Unsko-sanskog kantona dodatno usložnjava migrantska kriza i prisustvo velikog broja migranata. Neadekvatno rješavanje statusa migranata rezultiralo je povećanim stepenom nesigurnosti. Posebno zabrinjava činjenica da je u prošloj godini primijećeno značajno povećanje broja mladih obrazovanih ljudi s područja USK koji odlaze u treće zemlje, što je uzrokovano smanjenjem poslovnih aktivnosti i investicija", ističu iz UPFBiH i Grupacije poslodavaca USK-a.

Sigurnosne mjere

Dalje navode da su Unsko-sanski kanton, a naročito grad Bihać, na čijoj je teritoriji jedini nacionalni park u Federaciji BiH, NP Una, u svojim razvojnim strategijama naglasak stavili na jačanje turističke ponude i turističkih potencijala, čime bi se dodatno razvijale i druge privredne djelatnosti, prenosi FENA.

"Postoji opravdana bojazan da će se stalno prisutna migrantska kriza negativno odraziti na dolazak turista u USK i razvoj turizma, čime će direktno i indirektno biti ugrožene i druge privredne grane s područja ovog kantona. Nažalost, nema naznaka da bi se situacija kada je u pitanju migrantska kriza u ovoj godini mogla popraviti. Naprotiv, iz nekih relevantnih izvora smo saznali da Međunarodna organizacija za migracije (IOM) na području USK već planira svoje aktivnosti za narednih tri i više godina. Neadekvatna podrška državnih institucija da se formalno-pravno riješe problemi sa migrantima, stalni ekscesi i nezadovoljstvo migranata uvjetima i statusom, vrlo brzo bi mogli dovesti do eskaliranja krize, što bi u još većoj mjeri ugrozilo privredne aktivnosti na području USK", upozoravaju iz UPFBiH i Grupacije poslodavaca USK-a.

Pozvali su nadležne državne i entitetske institucije da ulože dodatne napore kako bi se pitanje migranata na području USK-a sistemski riješilo, naročito u pravcu jačanja sigurnosnih mjera.

Također se traži da se poticajnim mjerama pomognu kompanije s područja USK-a u kojima su, kako se navodi, zbog migrantske krize zaustavljeni rast, razvoj i nova zapošljavanja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.