Oglasi

Migrantska kriza u BiH: Prioritet zaštita granice

Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija u Bosne i Hercegovine sastala se na poziv vršitelja dužnosti tužiteljice BiH.
Učesnici sastanka razgovarali su o sigurnosnoj situaciji u BiH te zaštiti sigurnosti migranata i građana BiHFena

Boravak migranta na području Bosne i Hercegovine tema je vanrednog sastanka Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija u Bosni i Hercegovini, koji je, na poziv vršitelja dužnosti glavne tužiteljice Gordane Tadić održan u ponedjeljhak u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Al Jazeera saznaje da se sastanku nisu odazvali državni ministar sigurnosti, kao ni direktor državne Službe za poslove sa strancima.

Tadić je sastanak sazvala tri dana nakon što je policijski komesar Hercegovačko-neretvanskog kantona Ilija Lasić, uprkos odluci ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, zabranio migrantima i izbjeglicama iz Sarajeva prolazak do izbjegličkog centra Salakovac kod Mostara.

Koordinacija svih nivoa vlasti

Ministar sigurnosti Dragan Mektić okarakterizirao je zaustavljanje konvoja kao udar na ustavnopravni poredak zemlje.

U međuvremenu je Državna agencija za istrage i zaštitu saslušala policijskog komesara HNK-a Iliju Lasića u svojstvu svjedoka, a o prikupljenim informacijama obavijestit će Tužilaštvo.

Sudionici sastanka razgovarali su o strateškim aktivnostima koje je definirala Bosna i Hercegovina, kao i spremnosti institucija za rješavanje problema veznih za povećan broj migranata u ovoj zemlji, svako u okviru svojih nadležnosti, a u zajedničkoj koordinaciji.

Tokom sastanka istaknuta je potreba za prioritetnim rješavanjem zaštite državne granice, unapređenja zakonske regulative u vezi postupanja s tražiteljima međunarodne zaštite, kao i što hitnijeg potpisivanja sporazuma o readmisiji sa zemljama regije i okruženja.

Osim toga, razgovarano je o procesu postupanja s migrantima te sudjelovanju institucija u aktivnostima u pogledu njihove evidencije, sigurnosnih provjera, humanitarne i zdravstvene zaštite, kao i ostalih potrebnih aktivnosti, a u skladu s međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom.

Zaštita migranata i bh. građana

Učesnici sastanka razgovarali su i o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kako u pogledu zaštite sigurnosti migranata, tako i bh. građana.

Na sastanku su, osim članova Udarne grupe, učestvovali rukovoditelji i zvaničnici policijskih i sigurnosnih agencija sa nivoa Bosne i Hercegovine, bh. entiteta i Brčko distrikta, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici relevantnih međunarodnih institucija i organizacija koje su uključene u riješavanje pitanja migracija i azila.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.