Migranti napustili voz, autobusima će biti vraćeni u Sarajevo

Gradonačelnik Bihaća rekao je da je tražio da se migranti koji borave u Velikoj Kladuši ne prebacuju u ovoj grad (Anadolija)

Migranti, koji su od sinoć bili pod policijskom prismotrom na željezničkoj stanici u Bihaću, napustili su voz. Njih 144 bit će autobusima vraćeno u prihvatni centar kod Sarajeva.

Devet osoba iz ranjivih kategorija, smješteni su u Bihaću. U međuvremenu lokalne vlasti ponovile su zahtjev da se zaustavi dolazak novih migranata jer se slična situacija dogodila i prošlog mjeseca.

Snežana Galić, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), ranije je podsjetila da je od 23. oktobra na snazi odluka da se onemogući dolazak migranata na područje USK, jer su trenutno smještajni kapaciteti popunjeni, prenosi Anadolija.

“U skladu s tom odlukom sinoć je onemogućen izlazak migrantima iz talgo voza, a koji su pristigli iz Sarajeva u Bihać. Njih 153 se nalazilo u vozu. Sedam migranata je odmah izmješteno, a radi se o ranjivim kategorijama – djeci i ženama. Smješteni su u migracione centre”, rekla je ranije Galić.

Prema njenim riječima, što se tiče MUP-a USK, voz se odmah mogao vratiti. 

Voz nije blokiran

“On nije blokiran niti zaustavljen, jedino je onemogućen izlazak migranata. Međunarodna organizacija za migracije je ta koja određuje smještajne kapacitete, naravno u saglasnosti sa Ministarstvom sigurnosti”, dodala je Galić. 

“Nije istina da su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona blokirali talgo voz Bihać – Sarajevo na željezničkoj stanici u Bihaću. Željeznice Federacije BiH su mogle saobraćati redovno s tim da nije dozvoljeno iskrcavanje iz voza migranata za koje ne postoji smještaj na području USK, a čije zbrinjavanje nije mogao preuzeti ni IOM čiji su službenici bili prisutni u vrijeme dolaska voza na željezničku stanicu Bihać”, kasnije je poručeno i iz MUP-a Unsko-sanskog kantona.

U saopćenju je navedeno i kako su “policijski službenici nastavili provoditi mjere onemogućavanja priliva novog broja ilegalnih migranata na područje Bihaća i Velike Kladuše, što je u skladu sa zaključkom Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK, za šta imaju saglasnost Ministarstva sigurnosti BiH, a razlog je preopterećenost postojećih smještajnih kapaciteta na području Unsko-sanskog kantona i držanje sigurnosne situacije, humanitarne i zdravstveno-epidemiološke situacije pod kontrolom”.

Željeznice FBiH najavile tužbu

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da je ovaj grad tražio da se migranti koji borave u Velikoj Kladuši ne prebacuju u Bihać, čiji su kapaciteti za boravak migranata odavno popunjeni, već da se njihov smještaj rješava kroz objezbjeđivanje prostora koje nadležne instucije BiH odrede.

“Također, tražimo da se zaustavi dolazak novih migranata iz Sarajeva Talgo vozom prema Bihaću, da Granična policija BiH zaustavi nekontrolisan ulazak migranata iz Republike Hrvatske na područje USK, budući da se u našu zemlju vraćaju migranti koji u Hrvatsku ulaze iz drugih zemalja, te da se ograniči broj migranata koji mogu boraviti u USK-a, proporcionalno smještajnom kapacitetu koji može primiti ovaj Kanton.”

Željeznice Federacije BiH saopćile su ranije da je “došlo ponovo do nezakonitog zarobljavanja ‘BH voza’ -714 u Bihaću od strane MUP-a USK i do nasilnog prekida odvijanja redovnog putničkog željezničkog saobraćaja na relaciji Bihać – Sarajevo.”

Nije prvi put

“Onemogućeno je putovanje i drugim putnicima, sa uredno kupljenim kartama, da nesmetano putuju na relaciji Bihać – Sarajevo. O ovom postupanju pripadnika MUP-a USK, Željeznice FBiH nisu zvanično obavještene. Iz tog razloga, Željeznice FBiH će podnijeti tužbu za nadoknadu štete od Vlade USK i podnijeti prijave protiv ministra i komesara MUP-a USK. Zahtijevamo hitnu intervenciju nadležnih organa i deblokadu ‘BH voza’ u cilju uspostave redovnog željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo – Bihać – Sarajevo”, istakli su iz Željeznica FBiH. 

Napominju da su Željeznice FBiH o ovom problemu migrantske krize u više navrata izvještavale Ministarstvo sigurnosti BiH, Vladu FBiH, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, MUP FBiH, MUP KS, Vladu USK-a, MUP USK-a i ostale nadležne organe i institucije, ali da do sada nisu dobili odgovor o daljem postupanju u aktuelnoj situaciji u BiH. 

Slična akcija desila se i 24. oktobra kada za 90 migranata koji su doputovali iz Sarajeva u Bihać nije bilo dozvoljeno iskrcavanje. Svi su autobusima vraćeni za Sarajevo.

Izvor: Al Jazeera i agencije