Oglasi

Migranti na Malti nasiljem traže slobodu

Nasilje je izbilo u noći s nedjelje na ponedjeljak u bivšoj kasarni dok su migranti zahtijevali slobodu.
Malta, MigrantiMalteški prihvatni centri pod pritiskom su jer je tokom ljeta stiglo još nekoliko stotina migranataEPA - Ilustracija

Migranti na Malti zapalili su najmanje pet automobila osoblja i ozlijedili policajca u neredima u migrantskom centru dok su zahtijevali slobodu, prenosi Hina.

Nasilje je izbilo u noći s nedjelje na ponedjeljak u bivšoj vojarni u Hal Faru, blizu malteške zračne luke.

Migranti su preuzeli kontrolu u dijelu zdanja, no policijski glasnogovornik rekao je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak da je situacija ponovno pod kontrolom.

Malteški su prihvatni centri pod pritiskom jer je tijekom ljeta stiglo još nekoliko stotina migranata, navodi agencija.

Pretrpani centri

Mnogi su došli na otok nakon sporazuma sa zemljama EU-a o njihovoj raspodjeli, no većina ih je još na otoku, u prenatrpanim centrima.

Očevici su u ponedjeljak rekli da su migranti u Hal Faru zapalili nekoliko soba i automobila koji pripadaju osoblju centra.

Oštećen je i policijski automobil.

Policija je priopćila da je jedan policajac lakše ozlijeđen.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.