Microsoft želi od Irske napraviti svoj centar inovacija

Izvršna direktorica Microsoftovog irskog ogranka Hallahan je rekla kako je riječ o težnjama da Irska postane „centar inovacija“ američkog giganta (EPA)

Američki tehnološki gigant Microsoft saopćio je kako planira zaposliti dodatnih 200 inženjera u Irskoj i u toj zemlji uspostaviti novi globalni inženjerski centar kompanije, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Agencije ističu kako Microsoft trenutno ima približno 2.500 zaposlenih u Irskoj.

„Novi zaposleni bit će uključeni u razvoj novih usluga u ‘oblaku’ (cloud) i tehnoloških rješenja za klijente širom svijeta“, objavio je irski ogranak kompanije.

Izvršna direktorica Microsoftovog irskog ogranka Cathriona Hallahan je rekla kako je riječ o težnjama da Irska postane „centar inovacija“ američkog giganta.

Niski porezi

Irski korporativni porezi su među najnižima u Europskoj uniji i ova otočka država je već dugo omiljeno odredište posebno američkih kompanija koje šire poslovanje u inostranstvu, navodi Reuters.

Facebook i Google su već gotovo „domaći“ u Irskoj, gdje imaju svoja europska sjedišta, dodaje britanska agencija.

Reuters podsjeća da je Apple prošle sedmice obilježio 40. godišnjicu poslovanja u drugom najvećem irskom gradu Corku, gdje broji više od 6.000 zaposlenih.

Izvor: Agencije