Microsoft zbog Nokije otpušta 18.000 radnika

Microsoft je prilikom sklapanja ugovora o kupnji Nokije najavio da će smanjiti troškove za 600 miliona dolara godišnje u roku od 18 mjeseci (Reuters)

Softverska kompanija Microsoft u četvrtak je najavila je da će u ovoj godini otpustiti do 18.000 ljudi, odnosno 14 posto svoje radne snage, u sklopu reorganizacije Nokijinog mobilnog poslovanja, koji je nedavno kupila.

Najveće otpuštanje radnika u 39-godišnjoj povijesti te kompanije najavljeno je nakon pet mjeseci mandata izvršnog direktora Satya Nadella.

Oko 12.500 radnika bit će otpušteno radi uklanjanja preklapanja poslovanja s Nokijom, koju je Microsoft kupio u travnju ove godine za 7,2 milijarde dolara, prenosi Hina.

Microsoft nije objavio koliko radnih mjesta će biti ukinuto u Nokiji, a koliko u postojećim operacijama.

Kupnjom Nokije 25.000 zaposlenika više

Kupnjom mobilnog poslovanja Nokije broj zaposlenih u Microsoftu popeo se za oko 25.000, što je povećalo ukupan broj zaposlenika na 127.000.

“Rezanja” radnih mjesta vezana za Nokiju bila su očekivana.

Microsoft je prilikom sklapanja ugovora o kupnji Nokije najavio da će smanjiti troškove za 600 milijuna dolara godišnje u roku od 18 mjeseci.

To će biti najveće otpuštanje u toj kompaniji od 2009. godine, kada je nekadašnji izvršni direktor Steve Ballmer srezao 5.800 radnih mjesta, ili šest posto radne snage.

Novi potezi izvršnog direktora Nadella imaju za cilju olakšati Microsoftov pomak s kompanije koja je usmjerena prvenstveno na softver na kompaniju koja prodaje internetske usluge, aplikacije i uređaje.

Izvor: Agencije