Microsoft veliki donator Bidenove kampanje

Član odbora Microsofta i jedan od osnivača LinkedIna Reid Hoffman i njegova supruga velikodušno su donirali kampanji Bidena (EPA)

Kompanija Microsoft, koja je u velikoj mjeri izbjegla nadzor Washingtona nad velikim tehnološkim kompanijama i u vrijeme administracije predsjednika Donalda Trumpa postigla unosan ugovor s vladom u vrijednosti od 10 milijardi dolara, iskrsla je kao veliki sponzor kampanje demokratskog kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena.

Kompanija, čije je sjedište u Redmondu u saveznoj američkoj državi Washington, na četvrtom je mjestu po veličini doprinosa kampanji Bidena, pokazuju podaci sajta OpenSecrets, koji prati kretanje novca u politici i izvještaje o finansiranju kampanja, prenosi Tanjug.

Predsjednik Microsofta Brad Smith igra ključnu ulogu iza kulisa, pošto je prošle godine organizirao prikupljanje sredstava za Bidena u gradu Medina u Washingtonu.

On je, također, pomogao da se prikupi više od 25.000 dolara za kampanju Bidena i imao je javnu ulogu tokom Demokratske nacionalne konvencije, kao i Jay Carney iz Amazona.

Podrška Bidenu

Direktor Microsofta za tehnologiju Kevin Scott i njegova supruga dali su više od 50.000 dolara komitetima koji podržavaju Bidena, navodi se u evidenciji finansija kampanje.

Također, član odbora Microsofta i jedan od osnivača LinkedIna Reid Hoffman i njegova supruga velikodušno su donirali kampanji Bidena.

Supruga Hoffmana je dala više od pola miliona dolara za fond za pobjedu Bidena, prenosi Reuters.

Viši rukovodioci Microsofta također su donirali više kampanji Bidena tokom stranačkih izbora od bilo koje druge velike tehnološke kompanije, pokazuju podaci projekta Centra za ekonomsku i političko istraživanje.

Velike tehnološke kompanije, uključujući Microsoft, nisu se na listi 20 najviših donatora kampanji Trumpa.

Međutim, predsjednik Microsofta Smith, čije su donacije mahom pomogle demokratama, u nekoliko navrata je pomogao i republikancima, uključujući donacijom od 15.000 dolara Nacionalnom republikanskom kongresnom komitetu, pokazuju finansijski podaci kampanje.

Izvor: Agencije