Microsoft od septembra prodaje mobitel sa dva ekrana

Surface Duo se zatvara kao knjiga (Microsoft/Twitter)

Korporacija Microsoft je saopćila da će se njen pametni telefon sa dva ekrana Surface Duo, koji radi na Alphabetovom Android operativnom sistemu, naći u prodavnicama od 10. septembra po početnoj cijeni od 1.399 dolara.

Surface Duo se zatvara kao knjiga. Za razliku od Samsungovog uređaja Galaxy Z Fold 2 koji ima jedan ekran napravljen od specijalnog savitljivog stakla, tako da se on sklapa poput knjige, Duo ima dva tradicionalna ekrana odvojena šarkom, ali sinhronizirana da rade zajedno, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Na medijskom brifingu uoči najave Surface Duo uređaja, rukovodstvo Microsofta je predstavilo ovaj telefon kao alat za produktivnije obavljanje poslova uz korištenje njihovih aplikacija, kao što mnogi zaposleni koriste opciju dualnih monitora na svojim personalnim računarima.

Korištenje dva ekrana

Naprimjer, u kompanijskoj aplikaciji za timsko razgovaranje (chatting), video razgovor zauzima jedan ekran, dok drugi ekran prikazuje ćaskanje u pisanoj formi.

Podešavanje sa dvostrukim ekranom također omogućava korisnicima da uparuju aplikacije koje nisu Microsoftove, poput uporednog pokretanja društvenih mreža Twitter i Instagram.

Iz Microsofta su naveli da porudžbine u pretprodaji za ovaj uređaj počinju da primaju preko njihove web stranice, kao preko AT&T i BestBuya.

Uređaji će raditi na bežičnim mrežama kompanije AT&T, Verizon Communication i T-Mobile US.

Surface Duo nema 5G mogućnost povezivanja. Uređaj će u početku biti dostupan samo u Sjedinjenim Američkim Državama, a kompanija nije dala vremenski okvir kad bi mogao da ga lansira na druga tržišta, navodi Reuters.

Izvor: Agencije