Oglasi

Microsoft: Nemoguće spriječiti terorizam na internetu

Potpredsjednik Microsofta kaže da se kompjuterske kompanije, države i nevladin sektor moraju boriti zajedno protiv korištenja interneta u terorističke svrhe.
Sigurnosne agencije i pravosuđe pozvani su na odlučnije mjere kako bi se sankcioniralo otvoreno širenje govora mržnje u medijimaGetty - Ilustracija

Potpredsjednik Microsofta Steven Crown izjavio je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da nema magičnog rješenja koje bi spriječilo teroriste da koriste internet.

Crown, koji je i zamjenik pravnog savjetnika Microsofta, kaže da kompjuterske kompanije, države i nevladine organizacije moraju raditi zajedno kako bi riješili problem korištenja interneta u terorističke svrhe.

"Za internetsku industriju problem terorizma je ogroman. Znamo da ima više desetina hiljada naloga na internetu koji odbijaju 'umrijeti'. Kako se jedan ugasi, tako se drugi otvara umjesto njega", rekao je Crown pred najvišim tijelom svjetske organizacije.

On je kazao da je potrebno raditi i na promociji antiterorističkih sadržaja, uz poštovanje privatnosti i slobode govora, prenosi Tanjug.

Zaštita slobode govora

Ovo je prvi put da je jedan predstavnik kompjuterske kompanije govorio pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Ambasadorica SAD-a pri UN-u Samantha Power rekla je da je ključno boriti se protiv ekstremizma, ali da je, također, bitno zaštititi slobodu govora.

Ona je kazala kako je podizanje optužnica bitno u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levnat, ali da se to ne smije zloupotrebljavati kako bi se ušutkali oni koji kritiziraju vlasti na internetu.

"Takvo ponašanje ne sprečava nasilni ekstremizam, nego ga rasplamsava", dodala je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.