Microsoft ne želi policiji prodati tehnologiju prepoznavanja lica

Smrt Georga Floyda tokom policijske akcije izazvala je bojazan da bi tehnika prepoznavanje lica mogla biti zloupotrijebljena i nezakonito korištena protiv demonstranata na protestima (EPA)

Kompanija Microsoft saopćila je da neće prodati svoju tehnologiju prepoznavanja lica policiji sve dok u Sjedinjenim Američkim Državama ne bude postojao federalni zakon koji regulira to pitanje.

“Ne prodajemo našu tehnologiju prepoznavanja lica američkim policijskim organima i sve dok ne bude postojao nacionalni zakon zasnovan na poštovanju ljudskih prava nećemo prodati ovu tehnologiju policiji”, navela je kompanija u saopćenju, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Ranije je kompanija Amazon uvela jednogodišnji moratorij na policijsku upotrebu njenog softvera za prepoznavanje lica.

Smrt Afroamerikanca Georga Floyda tokom policijske akcije izazvala je bojazan da bi tehnika prepoznavanje lica mogla biti zloupotrijebljena i nezakonito korištena protiv demonstranata na protestima.

“Kad čak i tvorci prepoznavanja lica odbijaju da prodaju svoju tehnologiju zato što je toliko opasna, zakonodavci ne mogu više da negiraju da su naša prava i slobode ugroženi”, rekla je Matt Cagle, pravni zastupnik Američke unije za građanske slobode.

Zloupotreba tehnologije

Tehnologija za prepoznavanje lica koju policija koristi za identificiranje osumnjičenih mogla bi biti zloupotrebljena, kako upozoravaju njeni kritičari.

Nekoliko gradova u Americi već je zabranilo upotrebu ovih sistema od policije i drugih vladinih institucija, a prvi među njima bio je San Francisco, koji je to učinio prošle godine.

Ranije je IBM najavio da će se povući iz ovog posla, istaknuvši kako postoji zabrinutost da bi softveri za prepoznavanje lica mogli biti uporabljeni za masovni nadzor i rasno profiliranje.

Kongres već mjesecima razmatra moguću regulativu tehnologije.

Izvor: Agencije