Microsoft i Samsung proširuju partnerstvo

Na novim modelima Samsunga bit će preinstalirane Microsoftove aplikacije (Reuters)

Kompanije Microsoft i Samsung electronics objavile su proširivanje partnerstva, koje omogućava američkom izdavaču softvera da instalira svoje usluge u uređaje južnokorejskog giganta, koji funkcioniraju pod Googleovim operativnim sistemom Android.

Microsoft će, u okviru tog sporazuma, prije svega preinstalirati na određenim pametnim telefonima i tabletima Samsunga softvere iz palete korisničkih programa Word, Excel, PowerPoint i OneNote, uslugu za online skladištenje OneDrive i aplikaciju za videokonferencije Skype.

Dva nova Samsungova pametna telefona Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge, koji se trebaju pojaviti na tržištu sljedećeg mjeseca, isporučivat će se s besplatnim online skladišnim prostorom od 100 gigabajta tokom dvije godine, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Prošlog mjeseca su Microsoft i Samsung okončali spor o pravu na intelektualno vlasništvo, ali su odredbe sporazuma ostale tajne.

Deaktiviranje aplikacija 

Portali MobileSyrup i AndroidCentral navode da novi modeli Samsungovih telefona neće omogućavati uklanjanje, kao što je ranije navedeno, već deaktivaciju preinstaliranih aplikacija.

Samsung će pritiskom na ikonicu “minus” omogućiti deaktivaciju bloatware aplikacije instalirane na Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge modelima.

Korisnici Samsunga se već neko vrijeme žale na postojanje bloatware aplikacija, a najnoviji modeli njihovih telefona će konačno riješiti taj problem, zamjenjujući bloatware vlastitim Samsung aplikacijama.

Sve uklonjene aplikacije sa najnovijih telefona Samsunga bit će moguće preuzeti iz Google Play Store radnje ili iz Samsung Galaxy Apps online prodavnice.

Izvor: Agencije